Tužilaštvo sprema optužnicu, Dodik opet optužuje

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo sprema optužnicu, Dodik opet optužuje

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik opet je uputio brojne optužbe na račun federalnih medija, tužioca i stranih dužnosnika u BiH, prenosi FTV.

Dodik je navode u vezi sa optužnicom protiv njega nazvao špekulacijama, a nije propustio ni koristiti riječi iz svoga bogatog vokabulara vrijeđanja.

Uputio je brojne optužbe i vulgarnosti na račun tužilaca u BiH, rekavši da se oni ne bave pravom, već su pod pritiskom stranaca. Dodik je, komentirajući navode da bi protiv njega i još 15 osoba iz RS-a, Državno tužilaštvo uskoro moglo podići optužnicu, rekao da su to nepotvrđene informacije kojima se pravi klima za to i da mu odavno nije važno šta pišu federalni mediji koje je optužio da su umiješani u cijeli slučaj. „Jasno mi je da oni prave klimu protov RS-a i svega što je u njoj. To je i neka vrsta pritiska na samo Tužilaštvo“, rekao je Dodik te pozvao Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu, ako za to ima dokaza.

Ponovio je da će se preispitati prijenos nadležnosti s entiteta na nivo države kada je u pitanju rad Tužilaštva i Suda BiH, koji treba da se bave, kako kaže, kriminalom u organima BiH, a da poštuju nadležnost entitetskih pravosudnih organa. Za Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je rekao da je „hibrid“ koji je nametnut, a strani tužioci i sudije, koji vode neke istrage, „imaju diplomatski status, a nisu čak ni položili zakletvu za rad u organima BiH, a bave se tim pitanjima“.

Naveo je i da nema BiH u EU sa stranim sudijama i tužiocima te OHR-om. Za tužioce je rekao da „su obične 'babe', koje se boje nekoliko medija iz FBiH i zato ne žele da završe proces oko njegovog slučaja“. Pozvao je tužioce da podignu optužnicu protiv njega, ako ima elemenata, pa da se vidi „kako će ko proći u ovoj zemlji“, a on neće, tvrdi, šutjeti kao Šarović, bez obzira na to da li će biti ili ne predsjednik Vlade RS-a. Sve to je direktan udar na njegovu ličnost jer „od optužnice nema ništa, a neka tužioci pokažu da nisu "jajare i babe", što im on javno kaže da jesu. Optužio ih je i da su "obični poltroni, da nemaju veze s pravom i da su instruisani nekim drugim motivima, a ne pravdom i pravičnošću".

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Milorad Barašin nije želio komentirati Dodikove navode, naglasivši kako traži da ih se pusti da rade svoj posao.

FTV/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak