Tužilaštvo BiH zatražilo 45 godina zatvora za Trbića

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH zatražilo 45 godina zatvora za Trbića

U sklopu iznošenja završnih riječi, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da osudi Milorada Trbića, optuženog za genocid počinjen u julu 1995. u Srebrenici, na maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora od 45 godina.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da prihvati "kao istinu da je Trbić vršio prisilno preseljenje, ubijao, pokopavao i vršio premještanje tijela" te da mu odredi kaznu zatvora u trajanju od 45 godina.

Iako je optuženi porodična osoba, Tužilaštvo smatra da ne postoje olakšavajuće okolnosti jer on od 1995. ništa ne radi da bi pomogao onima koji pate zbog rata. Jedina kazna koja bi pokazala užasnu sliku ovog djela te potvrdila međunarodnu osudu ovog zločina jeste maksimalna kazna zatvora u trajanju od 45 godina, pojasno je tužilac Kwai Hong Ip.

Trbić, kao bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske i odgovorni rukovodilac četom Vojne policije, optužen je da je, s pripadnicima vojske i policije Republike Srpske, od jula do novembra 1995. "učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca".

U optužnici se navodi da je lično učestvovao u pogubljenjima muškaraca Bošnjaka u Srebrenici te da je između septembra i novembra 1992. učestvovao u "planu prikrivanja dokaza o počinjenim zločinima kroz ponovno prekopavanje tijela".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak