Tužilaštvo BiH protiv ukidanja pritvora Živku Budimiru

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH protiv ukidanja pritvora Živku Budimiru


Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH žalbu na rješenje suda, kojim se odbija prijedlog za određivanje pritvora u predmetu protiv Živka Budimira i drugih, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U žalbi se ističe da postoji potreba za određivanjem pritvora osumnjičenima, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužiteljstvo u žalbi traži od Suda BiH da uvaži žalbu i odredi mjeru pritvora i odgovarajuće mjere zabrane, kako bi se spriječilo ometanje istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH.

U vezi sa rješenjem Suda BiH, tužiteljstvo ističe, da su u rješenju utvrđene bitne činjenice, koje potvrđuju kvalitet dokaza u ovom predmetu.

Od suda je potvrđeno postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo, na temelju prikupljenih dokaza, protiv osumnjičenih u ovom predmetu, a utvrđena je nadležnost Tužiteljstva BiH i Suda BiH u skladu sa članom 7. Zakona o Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa agencijama za sprovođenje zakona, nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak