'Tužilaštvo BiH pokušava ucjenjivati novinare'

Radiosarajevo.ba
'Tužilaštvo BiH pokušava ucjenjivati novinare'

 

Društvo novinara Bosne i Hercegovine slučaj prisluškivanja novinara i distribuiranje sadržaja snimljenih razgovora, kao u slučaju kolege Avde Avdića, urednika Redakcije vijesti na FTV, doživljava kao nedvosmislenu poruku svim novinarima u BiH, posebno onima koji na častan i profesionalan način obavljaju svoj posao.

Posebno su zabrinuti činjenicom da se tog posla "prihvatilo državno tužiteljstvo, nakon što su dijelom propali pokušaji političara i političkih stranaka da novinare i medije stave pod vlastitu kontrolu". 

„Prirodom posla mi dolazimo u kontakt s vodećim ljudima u državi, s najokorjelijim kriminalcima u regiji, s vjerskim dostojanstvenicima, sa sportašima i svim drugim kreatorima javnog žvota u BiH. Kontakte i dogovore neophodne da bi se obavio posao, vršimo uglavnom telefonom i u tome ne vidimo nikakav grijeh. Nažalost, selektiranjem sadržaja tih razgovora, Tužiteljstvo BiH pokušava ucjenjivati novinare i time pravi presedan koji ne zaslužuje nikakav komentar već samo jasnu i nedvosmislenu osudu“, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Podsjećanja radi, Federalna televizija objavila je kako je iz državnoga tužiteljstva započela je distribucija prisluškivanih razgovora koje je vodio urednik Redakcije vijesti Avdo Avdić s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom tijekom obavljanja svojih svakodnevnih uredničkih poslova. „Selektivno odabarani razgovori, izvučeni iz konteksta i bez bilo kakve veze s predmetom istrage u slučaju Budimir, namjeravaju se objaviti, sutra, na javnoj raspravi Suda BiH o produljenju pritvora predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak