Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog neprovođenja odluke 'Sejdić-Finci'

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog neprovođenja odluke 'Sejdić-Finci'

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu zbog neimplementacije odluke "Sejdić-Finci“ Evropskog suda za ljudska prava.

„Nesprovođenje ove odluke, dovelo je do obustave sredstava iz IPA fondova u iznosu od 45 miliona eura, čime je nanesena velika šteta svim građanima Bosne i Hercegovine i zbog čega je izazvana ogorčenost građana naše zemlje kao i međunarodne zajednice - ističe se u saopćenju Tužilaštva BiH. 

U Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, donesena je naredba o provođenju istrage protiv nepoznatog počinitelja i već se provode određene istražne aktivnosti i prikupljanje dokaza.

Postupajući tužitelj u predmetu je Oleg Čavka, tužitelj Tužilaštva BiH: „Neimplementacija odluke Evropskog suda za ljudska prava, nanosi nemjerljivu štetu evropskom putu Bosne i Hercegovine, spriječava priliv sredstava iz fondova Evropske unije, kao i realizaciju projekata pretpristupne pomoći Evropske unije našoj zemlji. Tužilaštvo BiH, nastavlja aktivnosti u interesu građana Bosne i Hercegovine i evropskog puta naše zemlje.“

Politički lideri i institucije BiH moraju u prvi plan staviti interese i prava građana tako što će konačno i hitno postići dogovor o implementaciji presude u predmetu "Sejdić-Finci", komentira za Fenu glasnogovornik Ureda visokog predstavnika Eldar Subašić.

"Implementacija presude u predmetu "Sejdić-Finci" obaveza je za BiH kao članicu Vijeća Evrope. To su jasno istakli i politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira na svojoj sjednici prošle sedmice“, kazao je Subašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak