Tužilaštvo BiH: Optužnica za seksualno uznemiravanje

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Optužnica za seksualno uznemiravanje

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv H. F. (1960.) iz Živinica koji se tereti za krivično djelo iz člana 27. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, a u vezi sa članom 4. tačka d) istog zakona.

Optuženi H. F. se tereti da je od 2004. do 2008. kao neposredni rukovodilac u više navrata seksualno uznemiravao radnicu H.DŽ. neugodnim i uvredljivim dobacivanjem, vulgarnim ponašanjem, kao i da je u navedenom periodu u više navrata prilazio joj i predlagao seksualne odnose, upozoravajući je da će u protivnom ostati bez posla, što je kod oštećene prouzrokovalo psihičke probleme.

Dalje se u optužnici navodi da je optuženi H.F. u toku 2007. oštećenu na radnom mjestu pitao da li njen muž može imati spolne odnose s njom, s obzirom na to da je imao operirano srce, a što je kod nje stvaralo permanentno osjećaj napetosti, nesigurnosti na poslu, fizičke i psihičke ugroženosti, ponižavajuće i prijeteće situacije.

Optuženi H. F. se tereti da je ponašanjem i radnjama seksualne prirode, motiviranim pripadnošću različitim spolovima, kod H. Dž. stvorio zastrašujući osjećaj nepoželjnog seksualnog ponašanja, čime je počinio krivično djelo iz člana 27. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, a u vezi sa članom 4. tačka d) istog zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak