Tužilac: Uskoro optužnica za Pravni fakultet

Radiosarajevo.ba
Tužilac: Uskoro optužnica za Pravni fakultet


Optužnica za seks-aferu Pravni fakultet će uskoro biti podignuta! Potvrdio je to danas za sarajevsko Oslobođenje glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Šesenam Ćosić.

„Optuženja će biti! To nije sporno. Prikupljeno je dosta dokaza, iako se radi o izuzetno složenom predmetu. Vrlo je teško da neko svjedoči i da kaže da je spavao s profesorom i da je zbog toga dobio šesticu. Mora se povezati dobijanje ocjene i pružanje seksualnih usluga ili dobijanje ocjene i davanje novca“, kaže Ćosić.

Afera u koju su upleteni profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu, koji su predavali na Odjeljenju u Tuzli, Bajro Golić, Fuad Saltaga, Zdravko Lučić i Sanjin Omanović. Njihov vozač, uposlenik Tuzlanskog kantona, već je pravomoćno osuđen zbog navođenja na prostituciju, a iz teksta njegove presude jasno je da su Golić i Lučić seksualno iskorištavali studentice a zauzvrat davali prolazne ocjene ili davali ispitna pitanja Mašiću, a on ih poslije prodavao.

Međutim, apsurdno je da je Mašić osuđen, a profesori i dalje predaju, uprkos iskazima svjedokinja koje je sud uvažio kao vjerodostojne.

Cijeli se slučaj dodatno zakomplicirao nakon što je sa njega skinuta tužiteljica Dijana Milić, a protiv nje je pokrenut i disciplinski postupak zbog navođenja svjedokinje na davanje iskaza, a osumnjičena je i za pokušaj seksualnog iskorištavanja svjedokinje.

Slučaj traje godinama, na kraju ga je preuzela državna agencija SIPA, ali se javljaju problemi pravno-tehničke prirode, jer Milićka neke iskaze svjedoka nije valjano pribilježila, odnosno dala im je tek status zabilješke, a ne izjave.

Tužitelj Ćosić tvrdi da je slučaj pri kraju, da ga vode tri tužioca i da je spojeno ukupno osam predmeta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak