Turska partner BiH u međunarodnim integracijama

Radiosarajevo.ba
Turska partner BiH u međunarodnim integracijama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoglua s kojim je razgovarao o sveukupnim odnosima BiH i Turske.

Zahvalivši za neupitnu podršku Turske demokratskom razvoju i reformskim procesima koji našu zemlju vode u Evropsku uniju i NATO, Izetbegović je istakao da su dobre relacije s globalno izuzetno uticajnom i dobronamjernom Turskom izuzetno značajne za našu zemlju.

Ministar Davutoglu je ponovio opredjeljenje i spremnost da dvije prijateljske zemlje nastave saradnju u svim oblastima, naročito na polju ekonomije i investicija.

Tokom razgovora posebno je analizirano pitanje predstojećih lokalnih izbora u Srebrenici.

Malo je vremena za mijenjanje Izbornog zakona

Predsjedavajući Izetbegović je rekao da Srebrenica treba da ima poseban status u izbornom procesu, i podvukao da međunarodna zajednica ima odgovornost da se aktivno uključi u iznalaženje pravednog rješenja za izborni status Srebrenice, kojim bi se omogućilo da svi stanovnici prema popisu iz 1991. godine, bez obzira na njihovo trenutno mjesto prebivališta, imaju pravo glasa na lokalnim izborima.

Izetbegović je ponovio svoj stav da još nisu ispunjeni uslovi za okončanje režima supervizije za Distrikt Brčko, o čemu je svojim pismom i formalno obavijestio ambasadore zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Konstatovano je da je Samit u Čikagu prilika da se potvrdi opredjeljenje za nastavak procesa integracije Bosne i Hercegovine u NATO, te je izraženo očekivanje da će Bosna i Hercegovina dobiti odobrenje da u septembru ove godine započne svoj prvi godišnji državni program u okviru Akcionog plana za članstvo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak