Tršić-Babić: 'BiH želi biti izvoznik sigurnosti'

Radiosarajevo.ba
Tršić-Babić: 'BiH želi biti izvoznik sigurnosti'


Bosna i Hercegovina želi da se profilira kao izvoznik sigurnosti i zemlja koja ima potencijale da učestvuje u misijama izgradnje mira u kriznim područjima.

Ovo je u izjavi dostavljenoj Feni naglasila predsjednica Komisije za NATO-integracioni proces BiH  i zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić u povodu sutrašnje posjete BiH generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

Jedna od aktivnosti kojim se Komisija za NATO-integracioni proces BiH bavila u proteklom periodu jest zaključenje drugog ciklusa provođenja Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP - Individual Partnership Action Plan).

IPAP je dokument saradnje BiH i NATO-a koji definira dvogodišnje ciljeve reformi u BiH, a koji uključuje reforme u oblasti odbrane te iz političke, ekonomske, pravne i sigurnosne oblasti.

"Bosna i Hercegovina želi da se profiliše kao izvoznik sigurnosti i zemlja koja ima potencijale da učestvuje u misijama izgradnje mira u kriznim područjima. Mi smo to opredjeljenje potvrdili kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a učešćem u nekoliko misija UN-a i NATO-a, i na kraju radom na izgradnji ove baze eksperata i civilnih profesionalaca, od medicinskih radnika, nastavnika, inženjera i drugih, koji će kada baza bude formirana, imati mogućnost obuke i certifikacije za učešće u misijama izgradnje mira", navodi Trišić-Babić.

Za članove Komisije kao ljude koji se ovim pitanjima bave profesionalno, koristi od integracija u NATO su jasne i vidljive. Međutim, smatra zamjenica ministra, može se primijetiti da građani i neki predstavnici institucija nisu na najbolji način informirani o tome šta NATO predstavlja, koja je njegova uloga u 21. stoljeću i šta bi zemlja poput BiH mogla da radi u NATO-u.

Zato je Komisija odlučila da pokrene internet stranicu www.bihnato.com kao dio šireg projekta kvalitetnijeg informiranja javnosti oba entiteta.

"Želimo da pokrenemo javnu diskusiju i da doprinesemo kvalitetnoj razmjeni argumenata i stavova. Smatramo da su integracije u NATO prije svega od koristi za građane BiH. Iskustvo iz regiona i zemalja srednje i istočne Evrope, koje su postale članice NATO-a, jeste da priključenje Savezu znači garanciju stabilnosti i sigurnosti imovine, teritorije i građana tih zemalja te funkcionalan demokratski proces. Stabilna zemlja je prvi i osnovni uslov za ekonomski razvoj i nezaobilazan preduslov za privlačenje investicija. Nemoguće je zamisliti investiranje u one zemlje koje se nalaze u stalnim unutrašnjim sukobima, i čija teritorija nije zaštićena, i mi želimo da BiH ne bude takva zemlja", ocijenila je Trišić-Babić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak