Tribunal pozdravlja novi sporazum Srbije i BiH

Radiosarajevo.ba
Tribunal pozdravlja novi sporazum Srbije i BiH
Tužilaštvo Haškog tribunala i povjerenik Evropske unije  za proširenje Štefan Fuele pozdravili su potpisivanje Protokola o saradnji između tužilaštava za ratne zločine Srbije i BiH o razmjeni dokaza i informacija u predmetima za ratne zločine.
    
- Potpisivanje sporazuma, čiji je cilj da se doprinese saradnji između kancelarija dva tužilaštva, kako bi se kaznili počinioci teških zločina, predstavlja značajan korak u borbi protiv nekažnjivosti u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u saopćenju Tužilaštva ICTY-a.
 
- Poboljšana saradnja između kancelarija tužilaštava je kritično za žrtve zločina tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koji traže pravdu i obeštećenje za njihove patnje, stoji u saopćenju i dodaje da će, ukoliko bude adekvatno primjenjen, Protokol koji je potpisan u Bruxellesu, "ponuditi rešenje za probleme kao što su paralelne istrage između dvije države i predstavljati značajan korak u rješavanju zaostajanja u predmetima u BiH, prenosi Tanjug.   
 
I povjerenik Evropske unije  za proširenje Štefan Fuele pozdravio je Protokol o saradnji i razmjeni informacija u istragama ratnih zločina, koji su u Bruxellesu potpisali tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i  zamjenica glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Jadranka Lokmić-Misirača.
 
- Potpis Bosne i Hercegovine i Srbije na Protokol o saradnji i ustupanju dokaza u istragama ratnih zločina je veliki korak u jačanju regionalne saradnje, napisao je Fuele na svom Twitter profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak