Tri poginula u demonstracijama u Siriji

Radiosarajevo.ba
Tri poginula u demonstracijama u Siriji

Najmanje tri osobe su poginule u sukobu koji je u petak izbio između sirijskih snaga sigurnosti i demonstranata u gradu Dara na jugu zemlje, koji je postao epicentar protesta. 

Po riječima očevidaca, snage sigurnosti su koristile bojevu municiju u pokušaju da rastjeraju učesnike protesta protiv vladajuće stranke Baas. 

- Nekoliko hiljada demonstranata koji su izašli iz tri džamije marširali su do zgrade suda, ali su snage sigurnosti, obučene u civilnu odjeću, upotrebile suzavac kako bi ih rastjerale. Demonstanti su bacali kamenice i uslijedio je sukob, izjavio je neimenovani aktivista za ljudska prava agenciji France Presse. 

Stotine pripadnika snaga sigurnosti raspoređeno je u Dari, pošto je nekoliko hiljada osoba, uključujući stanovnike okolnih gradova, došlo u grad spremno da protestuje poslije današnje molitve (džume). 

U petak su organizovani protesti i u drugim gradovima na sjeveru Sirije, uglavnom u gradovima Hasake i Kamishli, u kojima Kurdi čine većinsko stanovništvo. 

Demonstrani zahtijevaju ukidanje vanredog stanja, koje je na snazi od 1962. godine, kao i oslobođanje zatvorenika i veće slobode. 

- Više od 2.000 osoba, Kurda, Arapa i Asiraca, protestiralo je u Kamishliju poslije današnjih molitvi, a stotine Kurda okupilo se na ulicama Hasakea, Amude, Dereka i Deirbasije, rekao je aktivista Radif Mustafa. 

U nekoliko kurdskih regiona na istoku Sirije organizovani su protesti, dan nakon što je predsjednik Bashar al-Assad ponudio Kurdima sirijsko državljanstvo, prenosi Reuters. 

- Ta ponuda predsjednika samo je doprinijela uličnim protestima, smatra član Kurdske demokratske partije Hasan Kamel, dodajući da se Kurdi bore za demokratiju, slobodu i kulturni identitet. 

- U Dumi, 15 kilometara sjeverno od Damaska, stanovnici su formirali komitete za identifikaciju osoba koje dolaze na skup, a provjeravali su i da li nose oružje, rekao je jedan aktivista. 

Po njegovim riječima, demonstranti i vlasti su se dogovorili da se odži skup bez miješanja snaga sigurnosti, kao i da je taj dogovor do sada ispoštovan. 

Prošle sedmice u Dumi je poginulo najmanje osam, a prema nekim izvještajima čak 15 osoba. 

Od početka nereda 15. marta, prema procjenama sirijskih aktivista za ljudska prava, u sukobima sa snagama sigurnosti poginulo je više od 130 osoba, uglavnom u Dari i luci Latakia, dok vlasti tvrde da je broj žrtava oko 30.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak