'Tragično je preminuo dobri čovjek Sulejman Redžić'

Radiosarajevo.ba
'Tragično je preminuo dobri čovjek Sulejman Redžić'


„Tragično je preminuo dobri čovjek Sulejman Redžić“, stoji u saopštenju Kruga 99, asocijacije intelektualaca, na čijem je čelu bio nesretno preminuli profesor Sulejman Redžić.

Podsjetimo, jučer je u kanjonu Miljacke, u blizini Sarajeva, pronađeno tijelo akademika Redžića, čiji je nestanak policiji porodica prijavila 9. januara.

„Žalost sa kojom je primljena vijest o njegovoj smrti širom Bosne i Hercehovine, u akademskoj zajednici i među sadašnjim i bivšim studentima, među članovima Kruga 99, u porodici, i naučnoj i kulturnoj javnosti, među seljanima sa obronaka bosanskohercegovačkih planina i  poštovalaca kojima je putem malih ekrana otkrivao čudesan svijet prirode i ljepote Bosne i Hercegovine, samo potvrđuje istinsko osjećanje dubokog, ljudskog gubitka jedne istaknute ličnosti bosnaskohercegovačke nuke i  društva. Svim svojim intelektualnim kapacitetom profesor Redžić bio je posvećen prirodi i prirodnoj nauci. Svim svojim ljudskim kapacitetom bio je duboko uronjen u izvore duhovnog bića Bosnei Hercegovine. Živeći u prirodi i za prirodu, dragocjeni život profesora Redžića je, možda, predodređen sudbinom i božanskim moćima, baš i okončan u ambijentu prirode kojoj je posvetio čitav svoj život“, stoji u saopštenju Kruga 99.

U saopštenju, nadalje, ističu da je Redžić bio „senzibiliziran sa patnjama običnih ljudi, sa siromašnima i onima koji se plaše sadašnjosti i budućnosti, sa bolesnima i njihovim strahom pred troškovima liječenja, sa uplašenim od  starosti i kako da je u dostojanstvu žive, sa onima koji su u strahu od gladi i održanja gole egzistencije, školovanjem djece, sa realnosti mira i stabilnosti u BiH, Akademik Redžić  je plijenio ljudskom pažnjom i sticao povjerenje ljudi“.

Iako nedavno izabran za redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, profesor Redžić nije doživio inauguraciju u ovo časno zvanje. Ali je zato tokom svog akademskog života  stekao brojna, kako domaća, tako i međunarodna naučna priznanja.

Bio je prije dvadeset godina jedan od prvih osnivača Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i njen predsjednik. Redžićevo iskreno uvjerenje, upornost i istrajnost u afirmaciji vrijednosti zajedničkog života, i drugih vrijednosti Kruga 99, ostaće trajna moralna obaveza  za sve njegove članove.

I ovom prilikom Krug 99 upućuje najdublje izraze žalosti porodici Akademika Sulejmana Redžića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak