Tomašica: Ekshumirani posmrtni ostaci 153 žrtve

Radiosarajevo.ba
Tomašica: Ekshumirani posmrtni ostaci 153 žrtve

Iz primarne masovne grobnice pronađene u rudniku Tomašica na području Prijedora do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 153 žrtve. Riječ je o 93 kompletna tijela i 60 nekompletnih posmrtnih ostataka.

"Sa sigurnošću možemo reći da je lokalitet rudnika Tomašica mjesto na kojem se nalazio najveći broj ubijenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u našoj zemlji. Dio ove primarne grobnice bio je izmješten na lokalitet Jakarina Kosa iz koje su 2001. godine ekshumirani posmrtni ostaci 373 žrtve", kazala je danas Agenciji Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na dubini od oko 10 metara i bili su bačeni jedni preko drugih.

"Očekujemo da bi u masovnoj grobnici Tomašica mogli pronaći više stotina prijedorskih žrtava. Prijedor je grad sa najvećim brojem do sada pronađenih masovnih grobnica. Od ukupno 445 grobnica koje su pronađene na području Prijedora 97 je masovnih grobnica", kazala je Čengić.

Ekshumacija žrtava iz rudnika Tomašica traje već drugi mjesec i bit će nastavljena i u narednom periodu.

Čengić navodi da se na području Prijedora još uvijek traga za oko 1.200 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u ljeto 1992. godine.

Ekshumacijom, koja će biti nastavljena u narednom periodu, po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak