Tolimir ne želi svjedočiti na suđenju Karadžiću

Radiosarajevo.ba
Tolimir ne želi svjedočiti na suđenju Karadžiću


Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir pozvao je pretresno vijeće koje sudi Radovanu Karadžiću, da mu ukine nalog za obavezno svjedočenje, javlja Tanjug.

Na osnovu tog naloga, Tolimir bi se početkom juna trebao pojaviti kao svjedok odbrane na suđenju Karadžiću.

Tolimir je zatražio da mu se omogući da uloži žalbu na tu odluku, jer je nalog izdat iako krivični postupak protiv njega još nije okončan.

U decembru prole godine, Tolimir je u tribunalu proglašen krivim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine i uložio je žalbu na tu presudu. U periodu na koji se odnosi optužnica, on je bio pomoćnik komandanta Vojske RS Ratka Mladića, zadužen za bezbjednost u Glavnom štabu VRS.

U žalbi zbog izdavanja obavezujućeg naloga, Tolimir bi, kako se navodi, osporavao nadležnost pretresnog vijeća da izdaje takve naloge optuženima u drugim predmetima u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Tolimir bi se također pozvao na pravo optuženog da odbije svjedočiti u drugim predmetima pred ovim sudom do okončanja postupka koji se vodi protiv njega, i na pravo da odbije da ga ispituje drugi optuženi ili tužilaštvo o događajima koji su vezani za optužbe protiv njega.

Obavezujući nalog izdat je 9. maja, nakon što se vijeće uvjerilo da je Karadžić preduzeo sve mjere da obezbijedi Tolimirovo dobrovoljno svjedočenje i da postoje pitanja na koja odgovori ne mogu da se se dobiju iz drugih izvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak