Tijelo Huga Chaveza neće biti balzamovano

Radiosarajevo.ba
Tijelo Huga Chaveza neće biti balzamovano

Vršilac dužnosti predsjednika Venecuele, Niccolas Maduro, izjavio je kako je malo vjerovatno da će tijelo bivšeg predsjednika Huge Chaveza biti balzamovano. Maduro je ranije najavljivao da će Chavezovo tijelo biti balzamovano i izloženo za javnost poput tijela Lenjina, Ho Chi Minha i Mao Zedonga. 

Maduro je izjavio kako ruski eksperti smatraju da balzamovanje vjerovatno neće biti moguće, jer tijelo nije pripremljeno na vrijeme za takav proces. U međuvremenu je nacionalna žalost u Venecueli produžena do petka.

Nakon predsjednikove smrti 5. marta, vlada je proglasila sedmodnevnu nacionalnu žalost.

Maduro, koji je kandidat za predsjednika na izborima koji će se održati 14. aprila, komentirao je balzamovanje preminulog čelnika tokom govora pristalicama vladajuće stranke. 

Ruski i njemački naučnici doputovali su u Venecuelu kako bi balzamovali Chaveza i poručili nam da je to sada veoma složeno jer je taj proces trebao početi ranije“, kazao je Maduro tokom govora. Ranije je vršilac dužnosti predsjednika izjavio kako je otkrivena navodna urota da se ubije opozicioni predsjednički kandidat Henrique Capriles

Maduro je rekao, javlja novinska agencija Fena, kako će vlada osigurati da njegov politički protivnik dobije policijsku zaštitu: „Plan da se ubije predsjednički kandidat opozicije bio je povezan s grupom Rogera Noriege i Otta Reicha u Sjedinjenim Državama.“

Venecuelanski zvaničnici u ovoj su sedmici saopćili da su oformili istražnu komisiju koja bi provjerila navode da su predsjednika Hugu Chaveza otrovale strane obavještajne službe. Ministar za naftu Rafael Ramirez izjavio je za BBC da Sjedinjene Države i Izrael treba kriviti za Chavezovu smrt. On je izjavio da će komisija pronaći dokaze za te navode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak