Tihić: SDA će pokrenuti postupak protiv Nikšića

Radiosarajevo.ba
Tihić: SDA će pokrenuti postupak protiv Nikšića

Stranački kongres, predstojeći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, te formiranje zajedničkog, partijskog savjeta 37 izabranih načelnika – bile su tri glavne teme o kojima je danas raspravljalo Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA).
Tihić je prokomentirao i kako je iznenađen odlukom SDP-a i SBB-a o formiranju koalicije sa SNSD-om i SDS-om u Srebrenici: „Imali smo jednu koaliciju za načelnika, te smo očekivali isto i za SO. Međutim, ovdje opet imamo izdaju interesa Bošnjaka, izdaju interesa žrtava... Sve to jasno govori da je njima samo stalo do uskostranačkih interesa, država i narod su njima nepoznati“

Kako je novinarima u Sarajevu, nakon sjednice saopćio lider ove partije Sulejman Tihić, SDA će formirati tim za vođenje i koordinaciju aktivnosti na popisu stanovništva što smatra krucijalnim pitanjem, pogotovo „za područja odakle su protjerani Bošnjaci, kojima se kroz historiju nije dozvolilo da se izjasne kao Bošnjaci“. Također, Tihić je otkrio i da će SDA načelnici, koji su izabrani na prošlim izborima, formirati Vijeće za saradnju kojim će predsjedavati Tihić.

Što se tiče predstojećeg, šestog po redu stranačkog kongresa, situacija je sljedeća: nakon što je Glavni odbor dao nalog Predsjedništvu SDA da ispita opravdanost i razloge održavanja kongresa, provedeno je ispitivanje terena – općinske, katonalne organizacije, Predsjedništvo - o ovom pitanju te je utvrđeno da je blaga (ali nedovoljna) većina za odlaganje ovog skupa.


Tihić s članovima stranačkog Predsjedništva, nakon sjednice

„Ipak, za donošenje odluke o odgađanju kongresa potrebna je dvotrećinska većina koju nemamo, te će se sljedeći Kongres odvijati kako je i predviđeno Statutom (prema planu, sljedeće godine, op.a.) “, rekao je Tihić.

Ponovljeno je kako će SDA i dalje biti protiv ovog prijedloga državnog budžeta, jer cijene kako nije dostatan za funkcionisanje bh. institucija. Ipak, u ovom slučaju neće iskoristiti „mehanizam zaštite države“, tj. napuštanje sjednica Doma naroda. Ovaj će 'mehanizam' iskoristiti za zaustavljanje inih sporazuma koje su potpisali čelnici aktuelne šestorke, a koji, smatra Tihić, poništavaju do sada provedene reforme. Riječ je o izmjenama ili zakonima o izborima, o centralnoj banci, pitanja pravosuđa ili presude u slučaju Sejdić-Finci.

Tihić je novinare zamolio da ne koriste riječ 'blokada', kada pišu o ovome, već pojam „mehanizam zaštite države“.

Što se tiče najave Zlatka Lagumždije, šefa Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) o novoj transformaciji u Vladi FBiH – navodno će premijer Nermin Nikšić (SDP) pokrenuti novu smjenu „ministara koji opstruiraju rad Vlade“ – Tihić je kazao te najave nemaju ni uporišta ni argumenata.


„Oni su redovni na sjednicama, dobro rade svoj posao, za razliku od samovolje drugih ministara i premijera“, poručio je Tihić te podsjetio na to kako je Nikšić prijedlog federalnog budžeta proslijedio skupštini bez rasprave s ministrima. „Ja ne znam da li je se to igdje u svijetu dogodilo, ne znam, možda neki kralj negdje...“

Doznali smo i da će SDA ministri protiv Nikšića pokrenuti postupak (ostaje nejasno na kojem sudu, državnom, kantonalnom..., op.a.) ne samo zbog budžeta o kojem se nije raspravljalo ili zbog poništenja konkursa koji se ticao Razvojne banke, već i zbog toga što nije imenovan niz Upravnih odbora u Federaciji BiH: „npr, Direkcija za ceste radi bez UO, a tamo se troše milioni. Slično je i u Željeznicama.“

„Ne ulazim u to da li se tamo vrše kriminalne radnje ili ne, znam da je ovo činjenje štete protiv građana Federacije BiH, te će iz toga razloga biti prijavljen.“


Tekst i foto: Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak