Tihić: S jakom SDA, jaka je i BiH

Radiosarajevo.ba

U Sarajevu je danas, 1. februara, intoniranjem himni Bosne i Hercegovine te stranke, počela Konvencija Stranke demokratske akcije (SDA), koju je otvorio stranački predsjednik Sulejman Tihić.

Konvencija na kojoj će se izabrati/potvrditi stranački čelnici, održava se umjesto redovnog Kongresa, o čemu su se nedavno izjasnili najviši stranački organi.

Kako je ranije dogovoreno, Sulejman Tihić je predložen za stranačkog predsjednika, a Bakir Izetbegović za njegovog zamjenika. Umjesto dosadašnjih pet potpredsjednika, birat će se osam, a na listi su: Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Adil Osmanović, Safet Softić, Senad Šepić, Salko Selman, Asim Sarajlić i Sanjin Halimović. Glasanje za predsjednika, zamjenika i potpredsjednika bit će tajno.

Piše: Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba

Konvencija, kojom predsjedava Halid Genjac, održava se u prostorijama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine; prisustvuje joj 210 od 268 članova, predstavnici ambasada u našoj zemlji i vjerskih zajednica, članovi drugih partija – Radom za boljitak, HDZBiH, SDS, HDZ 1990, HSP, SBB, SDA Sandžak - brojni predstavnici medija, udruženja, boračkih organizacija i drugi gosti.

Nakon Konvencije bit će održana sjednica Glavnog odbora koji po Statutu bira Predsjedništvo stranke. Na toj sjednici tajno će se glasati za listu novog sastava Predsjedništva SDA.

Nakon usvajanja dnevnog reda, i izbora radnih tijela Konvencije, prisutnima se obratio Tihić, istaknuvši (stalne) probleme u kojima se našla naša zemlja od, kako je naglasio, „općih izbora 2010.“. Za to vrijeme, dodao je on, važna pitanja se ne rješavaju.

„Sveukupna politika svela se na kadrovska pitanja, sa tendencijom da se to prenese u sfere pravosuđa, policije, državne službe, te da se pod partijsku službu stavi cijeli sistem, što je posljedica neodgovorne politike izbornih pobjednika - SDP-a, SNSD-a, ali i HDZ-a i njihovih partnera, SBB, SDS, HDZ1990, koji uglavnom prate politike svojih mentora.

Do kad će to trajati teško je prognozirati, vjerovatno do općih izbora 2014. Uvjereni smo da će građani prepoznati ko je odgovaran za situaciju, kao što su prepoznali na lokalnim izborima“, kazao je on, dodavši da je uz „jaku SDA, jača i BiH“.



U nekoliko navrata je Tihić odgovornost prebacio i na međunarodnu zajednicu, oličenu, kako je kazao, u formu Ureda visokog predstavnika (OHR), čiji je mandat, Tihić je mišljenja, sveden na puku formu. Također, predsjednik SDA cijeni da Dejtonski sporazum nije proveden u cjelosti, u tom smislu, naglasio je, prijevremno bi zatvaranje OHR-a moglo poništiti i dosad ostvarene reforme.

Tihiće je potom iznio stranačke stavove po pitanju ključnih pitanja. Kada je riječ o presudi Sejdić-Finci, SDA je za njeno dosljedno provođenje, bez uplitanja drugih pitanja te su za biranje tročlanog Predsjedništva BiH, po sistemu dvojica iz FBiH, jedan iz RS, bez navođenja etničkih odrednica.

„Protivimo se samo teritorijalnoj organizaciji samo FBiH, smatramo da se to treba prenijeti na cijelu BiH. No, ukoliko sve političke partije smatraju da se FBiH trena mijenjati, zalagat ćemo se za ukidanje svih kantona i za prenos njihovih nadležnosti te prihoda na nivo lokalne zajednice i entiteta“, rekao je Tihić.

Podržat će, dodao je, sporazum o vojnoj imovini, kada je riječ o državnoj, SDA je stava da se sudska presuda mora implementirati, zakon donijeti, te formirati Agenciju za upravljanje tom imovinom. Istovremeno, kako je kazao, kada je riječ o popisu, zalažu se, između ostalog, da se stanovništvo popiše na adresama prebivališta iz 1991.

Nakon izlaganja delegata bit održano tajno glasanje za nove/stare stranačke čelnike.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak