Tihić pozvao stranačke lidere na sastanak

Radiosarajevo.ba
Tihić pozvao stranačke lidere na sastanak

Predsjednik SDA Sulejman Tihić zakazao je za 12. novembar sastanak stranačkih lidera iz BiH na kojem će se, uz uprisustvo predstavnika SAD i Evropske unije (EU), razgovarati o procesu evroatlanskih integracija BiH.

Na sastanku se očekuje prisustvo lidera sedam bh. političkih stranaka koje sudjeluju u "butmirskom procesu". Glavna tema ovog susreta biće ustavne promjene i nastavak "butmirskog" procesa.

Predsjednik SNSD-a i premijer entiteta Repuplike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da će doći na sastanak, kojem bi pored domaćih političara, trebali prisustvovati i predstavnici Evropske unije. “Prihvatamo razgovore, razgovori domaćih aktera nisu sporni".

Sporno je kad vam stranci sjednu za sto, donesu prijedloge, konzerviraju i vode sastanak. Ja to kažem i njima na zatvorenim sastancima, a kažem i javno“, rekao je Dodik. Premijer RS je ponovio da je za njega neprihvatljiv "butmirski papir" koji su ponudili ekspertski timovi SAD i EU.

Kada je riječi o viznoj liberalizaciji, Dodik je ustvrdio da je BiH ispunila 95 posto obaveza, "što je više nego što su bile ispunile Crna Gora i Srbija kada su prije šest mjeseci dobile saglasnost za bezvizni režim".

Ljubićev dolazak zavisi od ostalih

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić rekao je da će se odazvati Tihićevom pozivu ukoliko dođu svi pozvani, uključujući i predstavnike EU i SAD

Na pitanje zašto se nije odazvao nedavnom pozivu Milorada Dodika, Ljubić je rekao da taj sastanak nije uključivao predstavnike međunarodne zajednice i da, samim tim, nije isti kao ovaj kojeg saziva predsjednik SDA, dodavši da je u vrijeme "banjalučkog" sastanka imao i obaveza oko stranačkog Sabora. U HDZ-u BiH još nisu mogli dati informacije da li će ova stranka učestvovati na sastanku.

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, rekao je da će o svom odlasku na sastanak odlučiti kada dobiju poziv.

"Da li ćemo prisustvovati sastanku zavisi od teme razgovora, jer ako je to sastanak koji će se baviti aktuelnom tematikom vladajuće petorke, onda nemam namjeru prisustvovati takvom sastanku", rekao je Borenović.

Dodao je da je u BiH potrebno riješiti tekuće probleme, koji su, između ostalog, u vezi s funkcionisanjem Savjeta ministara i parlamenta BiH.

"To je naš stav, tako da još ne znam da li ćemo se odazvati pozivu", rekao je Borenović.

SDP neće prisustvoati sastanku

Damir Mašić, portparol SDP BiH, rekao je da se ta stranka neće odazvati na taj sastanak iz dva razloga.

"Prvi razlog je što Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, od 11. do 14. novembra boravi u Madridu, gdje će biti uvodničar na konvenciji o globalnoj ekonomskoj krizi, a drugi razlog je što poziv dolazi od lidera jedne od pet vladajućih stranaka. Nama je drago što će sastanak biti održan i želimo da vladajuće stranke konačno načine bilo kakav dogovor. Onda će im podršku dati i SDP BiH", pojasnio je Mašić.

Butmirski razgovori vođeni su u dva navrata s liderima parlamentarnih stranaka u BiH u namjeri da se postigne politički sporazum o ustavnim promjenama prije sastanka Savjeta za provođenje mira, koji treba da bude održan 18. novembra u Sarajevu. Prvi sastanak u vojnoj bazi Butmir, kod Sarajeva, održan je 9. oktobra, nakon čega su predstavnici EU i SAD održali niz bilateralnih konsultacija sa domaćim liderima. Ni u drugoj rundi butmirskih razgovora, koji su održani deset dana kasnije, predstavnici sedam najvećih stranaka u BiH nisu mogli postići sporazum o ustavnim promjenama u BiH.

Vezano: Silajdžić neće prisustvovati Tijićevom sastanku

dw-world.de/nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak