Tihić: Popis stanovništva ne možemo odgađati

Radiosarajevo.ba
Tihić: Popis stanovništva ne možemo odgađati

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije danas je na sjednici odbacilo Deklaraciju o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine koju je usvojila Narodna skupština RS-a.

"Deklaracija je neutemeljena, diskriminatorska i falsificira historiju BiH u periodu od '92 – '95.godine, te je to samo jedan politički pogled na ovaj period. Mislim da to ne doprinosi boljem razumijevanju ako bi na takav način svako sa svoje strane usvajao deklaracije i iznosio svoje poglede", kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić na konferenciji za medije koja je održana u pauzi sjednice.

Na sjednici Predsjedništva SDA razmatrane su dvije tačke, aktuelna politička situacija i predstojeći popis stanovništva, i zaključeno je da će pozicija SDA na političkoj sceni biti aktivnija, imajući u vidu ciljeve i mogućnosti stranke.

"Pokušat ćemo i želimo biti dio procesa rješavanja osnovnih problema u BiH kada je u pitanju aplikacija za kandidatski status za članstvo u EU, MAP-program, vojna imovina, rješavanje pitanja JMBG-a", kazao je Tihić. 

Istakao je da će se voditi razgovori sa političkim strankama, prvenstveno sa političkim strankama grupacije narodnih političkih stranaka, sa oba HDZ-a, PDP-om, i ostalim strankama u RS-u.

Tihić je pozvao šest lidera parlamentarne većine na državnom nivou da rade svoj posao, da pripreme zakon o JMBG i da ga upute u parlamentarnu proceduru, da pitanje vojne imovine rješavaju u skladu sa ranije potpisanim sporazumom, kao i pitanje provođenja presude Sejdić-Finci.

Po njegovim riječima treba zaustaviti prijedloge i projekte koji znače uništavanje do sada provedenih reformi kao što su to bili zakon o sukobu interesa, javnim nabavkama, dostupnosti informacija medijima.

Politička klima ne odgovara popisu

"Pred nama je veoma važan projekt, popis stanovništva i SDA želi da se uključi. Istina politička situacija, politička klima ne odgovara popisu stanovništva, jer ove turbulencije sigurno politiziraju mnoga pitanja, mnoge odgovore, tako da se ne nalazimo u baš najboljoj političkoj situaciji ali ne možemo odgađati popis stanovništva, trebamo radit na tome", istakao je Tihić.

Dodao je da će se SDA zalagati da se popis obavi u skladu sa zakonom i da se spriječi bilo kakav popisni inženjering na bilo kojoj strani. 

"Imat ćemo svoje aktivno učešće kao politička stranka ali i aktivista koji će raditi na terenu kako bi osigurali zakonitost procesa popisa stanovništva i spriječili mogući popisni inženjering", rekao je Tihić. 

Proteste mora podržati cijela BiH

Tihić podržava opravdane zahtjeve demonstranata koji su iskazani u Sarajevu, „ali nažalost nema takvih protesta u RS-u, ili u gradovima gdje su Hrvati većina, jer da bi zakon bio usvojen mora postojati podrška poslanika iz tih krajeva“.

"Što se tiče naše stranke mi smo spremni sutra dići ruku za usvajanje tog zakona, ali trebaju glasovi i iz Banje Luke, Mostara", kazao je predsjednik SDA na konferenciji za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak