Tihić i Jurišić o izborima, Lagumdžiji, crkvi na Grbavici...

Radiosarajevo.ba
Tihić i Jurišić o izborima, Lagumdžiji, crkvi na Grbavici...

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske stranke prava (HSP) na današnjem sastanku u Sarajevu potvrdili su međusobnu saradnju te postigli dogovor da "ni milimetar" neće odstupiti od političkih ciljeva temeljenih na platformi koju su obje stranke potpisale, kazao je novinarima predsjednik HSP-a BiH, stranke domaćina sastanka, Zvonko Jurišić.
Jurišić je rekao da su čelnici dviju stranaka analizirajući političku situaciju u F BiH potvrdili partnerstvo koje će biti produbljeno i na niže nivoe vlasti - kantone, općine i gradove

"Zaključili smo da su SDA i HSP u protekla tri mjeseca, nakon krize u Vladi FBiH koju je možemo slobodno reći prouzrokovao jedan čovjek - Zlatko Lagumdžija iz sebi jasnih ciljeva, bili istinski partneri i da smo se dobro nosili u borbi protiv svih kojih su željeli kršiti ustav i zakone, preuzeti javne medije, policiju i dr. Dogovorili smo se da ćemo se međusobno pomagati i politički i logistički kada su u pitanju Lokalni izbori u oktobru", kazao je Jurišić.                        

Izgradnja crkve na Grbavici

Jedna od tema sastanka bila je i izgradnja crkve u Novom Sarajevu, naselju Grbavica, za koju je Vrhbosanska nadbiskupija već nekoliko puta slala upite za dodjelu pomoći. Jurišić podsjeća da je još prije godinu dana dogovoreno da dio sredstava za izgradnju crkve osiguraju Vlada KS i Federalna vlada. Također, razgovarano je i o povratu škole u Travniku u vlasništvo Vrhbosanske nadbiskupije, u kojoj dio učenika ide po redovnom programu školovanja, a drugi dio po programu Katoličke crkve. 

Jurišić je novinarima kazao da na današnjem sastanku nije razgovarano o podršci smjeni Zlatka Lagumdžije sa funkcije ministra vanjskih poslova BiH,  ali je naglasio da će HSP podržati tu smjenu ako bude postojao razlog za to, "ne samo zbog Deklaracije o Siriji, već jer je on svojim postupcima izazvao političku krizu u BiH". 


Predsjednik SDA Sulejman Tihić je kazao da nisu za Lagumdžijinu smjenu iz razloga koje navodi SNSD – Rezolucija o Siriji - ali:

„Lagumdžija treba da bude smijenjen iz sasvim drugih razloga, pobrojali smo ih dvanaest. Konačnu odluku o glasanju SDA će donijeti onda kada se ta tačka bude našla na dnevnom redu, uz ispunjenje određenih zakonskih i političkih uslova. Ne možemo ići u smjenu Lagumdžije dok se prethodno ne riješi pitanje smjene ministara iz reda SDA, odnosno dok taj postupak ne bude odbačen ili odbijen. Također, prethodno je potrebno postići i određene političke dogovore", pojasnio je Tihić.

Kriza i nakon izbora

On je mišljenja da nije realno očekivati rješavanje političke krize u FBiH do oktobarskih izbora, te da će njihovi rezultati dati putokaz kako će se određeni politički pravci u BiH odvijati: "Za nas su izlaz iz ove teške političke situacije, u kojoj se BiH našla zahvaljujući neodgovornom ponašanju SDP-a, prijevremeni izbori.

Na upit o eventualnom sastanku šestorke, Tihić je kazao da u ovom momentu ne zna da li je SDA dio šestorke ili nije. Zaključio je da će se SDA odazvati na svaki sastanak posvećen rješavanju obaveza koje je BiH potpisala u Mapi puta i generalno pitanja koja se tiču BiH, javila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak