Teško stanje i u Fojnici: U Gojevićima situacija najteža, objavljen video bujične poplave

0
Radiosarajevo.ba
Teško stanje i u Fojnici: U Gojevićima situacija najteža, objavljen video bujične poplave

U petak ujutro, 4. oktobra 2024. godine su snažne padavine izazvale velike poplave koje su zahvatile Fojnicu, Kiseljak, Kreševo i brojne druge gradove u Bosni i Hercegovini. U Fojnici, situacija je posebno teška u naseljima Pločari, Zimije i Ostružnica, dok je najkritičnija u Gojevićima.

Kako izvještavaju lokalni portali iz Fojnice, zbog obilnih padavina, rijeke su se izlile iz svojih korita, uzrokujući poplave koje su opasno ugrozile saobraćaj, imovinu i živote stanovništva. Policija je iz predostrožnosti zatvorila most kod Alaupovke, zabranivši prolazak vozila prema Gojevićima, jer je situacija u tom naselju ocijenjena kao najteža. Na samom mostu na Alaupovci došlo je do odrona, zbog čega je jedna strana ceste zatvorena, dodatno otežavajući pristup kritičnim područjima.

Stanovnici pogođenih naselja upozoreni su da se ne kreću bez prijeke potrebe i da prate upute nadležnih službi. Sve sigurnosne i spasilačke službe su na terenu. 

Dramatični snimci kod Tarčina: Teške posljedice poplava

BH Meteo je objavio video na svojoj Facebook stranici, gdje se vidi selo Gojevići pod bujičnom poplavom. Vlade pogođenih područja apeluju na građane i građanke da izbjegavaju odlazak na put prema pogođenim mjestima, a također se apeluje na zaštitu imovine i ljudskih života.

Iz Vlade HNK su naveli da je zatražena pomoć spasilačkih ekipa iz cijele BiH, uključujući i Oružane snage BiH gdje su apelirali za spasilačku akciju helikoptera OS BiH u svrhu spašavanja ljudi, posebno slučaja spašavanja dječaka iz bujične poplave. 

Više o poplavama u FBiH čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak