'Teško da će Haški tribunal biti zatvoren do 2014.'

Radiosarajevo.ba
'Teško da će Haški tribunal biti zatvoren do 2014.'

 

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, u intervjuu za agenciju Anadolija, kazao je kako ne vjeruje da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zatvoriti Tribunal u Haagu do kraja 2014, kako je ranije najavljeno. Brammertz je istakao kako je Vijeće sigurnosti UN-a tražilo da se zatvore ili finaliziraju sve sudske aktivnosti do kraja 2014. godine, te dodao kako to očigledno neće biti moguće.

„To očigledno neće biti moguće i nadamo se da će nam Vijeće pružiti vrijeme koje nam je potrebno da završimo te slučajeve. Mislim da se svi slažu da je važno da se pravni principi, pošteno suđenje i prava odbrane poštuju u slučajevima Karadžić i Mladić. Biće potrebno vrijeme da se osigura da ta prava budu ispoštovana. Ja dijelim zabrinutost grupa žrtava koje žele vidjeti da su ova suđenja završena što prije, kako bi se osiguralo i da presude budu donesene što prije.“

„Ne bi imalo smisla da na jednoj strani u julu ove godine počinje sa radom mehanizam koji će preuzeti preostale aktivnosti u narednih deset godina, a na drugoj strani zatvoriti Tribunal puno prije završetka preostalih suđenja. Ne postoje nikakve indikacije da će to biti slučaj“, naglasio je Brammertz.

Glavni tužilac pojasnio je da je u toku podnošenje budžeta za 2014. i 2015, te dodao kako ne postoje indikacije da će biti problema u finansiranju Tribunala. Vijeće sigurnosti je postavilo rezidualni mehanizam za Međunarodni tribunal, koji će početi sa radom od jula, i slučajevi koji će biti finalizirani u ICTY-u, poput slučajeva protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, njihovi žalbeni procesi, ukoliko ih bude, preći će u taj mehanizam.

Osvrćući se na današnju raspravu po žalbi Haškog tužilaštva na međupresudu oslobađanja Radovana Karadžića od optužbi za genocid u šest bh. opština, Brammertz je kazao kako snažno vjeruje da postoji puno elemenata koji opravdavaju zadržavanje te optužnice za genocid:

„To danas pokušavamo objasniti Apelacionom vijeću, podnoseći naše pravne i činjenične argumente. Veoma se nadamo da će tačka jedan optužnice, genocid u opštinama, biti reintegrirana u prvobitnu optužnicu i da će se Karadžić morati braniti u vezi s ovom tačkom. Ono što se desilo u Karadžićevom slučaju je da je po prvi put u ranoj fazi procesa sudsko vijeće donijelo oslobađajuću presudu od optužbi za genocid u opštinama. Smatramo da suci trebaju odlučiti o optužbama na kraju suđenja, te da su sudije postavile previsok prag oslobađajući Karadžića od tih optužbi.“


On je izrazio nezadovoljstvo presudama u slučajevima Gotovina i Perišić, istakavši kako je Ured tužioca u oba slučaja predstavio mnogo dokaza tokom dugog perioda.

„Uspjeli smo ubijediti prvostepene sudije da donesu osuđujuću presudu. Ali većina apelacionih sudija na to su gledali drugačije. Suci imaju posljednju riječ kada se radi o krivici ili nevinosti. Ali, bilo bi potpuno pogrešno reći da smo zadovoljni presudama“, izjavio je Brammertz.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima udruženja žrtava rata u BiH, Brammertz je izjavio da je presuda Momčilu Perišiću konačna. U razgovoru za AA, on je pojasnio da postoji mogućnost ponovljenog postupka, koju Tužilaštvo ima pravo iskoristiti tokom jedne godine nakon žalbene presude. Taj ponovljeni postupak tužiteljstvo može zahtijevati ukoliko postoje novi važni dokazi, koji nisu bili poznati sudijama i Uredu tužioca tokom suđenja.

„To je teoretska mogućnost i isprobana je 10 ili 11 puta u posljednjih 20 godina, koliko postoji Tribunal, ali je uspjela samo jednom. Naravno da ćemo je iskoristiti ukoliko se pojave novi dokazi, ali ja nemam naznake da će to biti slučaj, bar ne dosad“, istakao je Brammertz.

Glavni tužilac Haškog tribunala, nakon obavljenog razgovora sa novim glavnim tužiocem Bosne i Hercegovine, kazao je kako će nastaviti sa pružanjem podrške u obradi slučajeva koji su prebačeni iz Haaga u BiH: „Ponovo smo razgovarali o takozvanim slučajevima druge kategorije i drugim slučajevima koji su prebačeni iz Haaga prije tri, četiri i pet godina. Voljeli bismo da vidimo više napretka i ponovo sam dobio obećanje da će rad na tim slučajevima napredovati.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak