Teška socijalna situacija u Ilijašu

Radiosarajevo.ba
Teška socijalna situacija u Ilijašu

U Ilijašu je prošle godine 25 posto stanovništva koristilo neki oblik socijalne pomoći, a ta se crna statistika u ovoj godini povećava.

To je potvrdio to Husein Hafizović, direktor Službe socijalne zaštite općine Ilijaš, na današnjem sastanku sa predstavnicima općinskih službi, mjesnih zajednica i humanitarnih organizacija Merhameta i Crvenog križa na kojem se raspravljalo stanje socijalne zaštite u općini Ilijaš.

''Povećan je broj nezaposlenih i penzionera koji su u stanju socijalne potrebe u odnosu na prošlu godinu. Sve više je i Roma povratnika  koji traže pomoć, kao i osoba sa posebnim potrebama. Broj invalida je smanjen ali zbog pojačanih kriterija. Okolnosti u kojima radimo su složene, nije određena linija siromaštva, ali neke su procjene da je petina ljudi u Ilijašu siromašna'', kazao je direktor Hafizović.

Općinske organizacije Merhameta i Crvenog križa ovisne su o pomoći regionalnih odbora tako da uspiju veoma malo uraditi. Kažu da iako im to nije primarna djelatnost, sve se svelo na podjelu paketa, što nije trajno rješenje za siromašne.

Podijelili su na stotine prehrambenih paketa, kurbansko meso i đački pribor, ali u odnosu na potrebe i zahtjeve ugroženih građana sve je to simbolično. Predsjednik MZ Luka, Muhamed Handžić je rekao da su podaci o nezaposlenosti i ugroženosti građana zabrinjavajući.

Zbog toga se moraju revidirati spiskovi korisnika socijalne pomoći, a pokrenuta je inicijativa i za osnivanje javne kuhinje u Ilijašu, a to bi trebalo riješiti Općinsko vijeće Ilijaš.

Svi se slažu da javne kuhinje i socijalni fondovi nisu rješenje nego se mora raditi na sistemskom rješenju problema i povećanju zaposlenosti i dovođenje investitora, što je općinski načelnik Akif Fazlić i obećao.

Neophodno je promijeniti pristup ovom segmentu i više ulagati u projekte prevencije, kao i na programima zapošljavanja i razvoja poljoprivrede na rubnim područjima kroz ekonomski održiv povratak, javlja Radio Ilijaš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak