Terminali u Pločama na dnevnom redu 20. oktobra

Radiosarajevo.ba
Terminali u Pločama na dnevnom redu 20. oktobra

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odgodio je na današnjoj sjednici u Sarajevu za 20. oktobar zaključke o stanju u Naftnim terminalima Federacije BiH u Pločama, javlja Fena.

Zaključke je predložilo više stranaka na osnovu današnje rasprave o terminalima koja je otvorena na inicijativu poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH.

Kolegij Doma će 19. i 20. oktobra pokušati da ih usaglasi i nakon toga će ih dati na izjašnjavanje poslanicima.

U današnjoj raspravi o stanju u Naftnim terminalima u Pločama kao firmi "kćerki" Terminala Federacije u Sarajevu učestvovao je veliki broj poslanika, a sjednici je prisustvovao i direktor pločanske firme Josip Tomić.

On se nije obratio za parlamentarnom govornicom mada je bilo riječi o toj mogućnosti.

Jedino se poslanica Stranke za BiH Amila Alikadić-Husović usprotivila deklarativno da Tomić dobije riječ i između ostalog kazala da je on već smijenjeni kadar.

Iz poslaničke rasprave proizlazi da treba zatražiti odgovornost za nezavidno stanje u kojem se našla pločanska firma "kćerka".

Inicijator ove parlamentarne rasprave, poslanički klub SDP-a, zatražio je ovu tačku dnevnog reda krajem septembra i obrazložio da su Naftni terminali Ploče pred stečajem zbog blokade računa uzrokovane dugovanjima.

SDP je tada optužio Federalnu vladu da ne čini ništa na spašavanju ove imovine Federacije na teritoriji Republike Hrvatske.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo izjavio je danas da je ministarstvo na čijem je on čelu učinilo sve da spasi ovu imovinu Federacije te optužio Vladu da reaguje u zadnji čas na spašavanju firme od stečaja, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak