Tajni dokument SDS-a: Kako eliminirati 'Prvi mart'

Radiosarajevo.ba
Tajni dokument SDS-a: Kako eliminirati 'Prvi mart'

 

Građanska koalicija „Prvi mart“ došla je u posjed internog dokumenta Srpske demokratske stranke (SDS), koji je nastao u Političkoj akademiji te stranke i u kojem se iznose prijedlozi koji za cilj imaju osujećivanje Aneksa 7, sprječavanje zakonite prijave prebivališta i eliminacije „Prvog marta“, uključujući i „ekstremna rješenja“.

„Studija čiji je autor Aleksandar Savanović, direktor Političke akademije SDS-a , kroz analiziranje aktivnosti Koalicije Prvi mart, reakcija političkih predstavnika i predstavnika Vlasti iz entiteta RS-a, nastoji  ponuditi „moguće alternative“ koje će dovesti do potencijalnih rješenja za „eliminisanje“  Prvog marta.  Studija ukazuje i na to da bi stranke koje ne poriču genocid formiranjem zajedničke liste postale treći po snazi politički faktor u entitetu RS bez novih registracija i kada bi primjena Aneksa 7 prestala danas“, saopćila je koalicija Prvi mart.

„Prvi mart će sa sadržajem dokumenta upoznati i Ured visokog predstavnika, ambasade zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, klubove poslanika onih stranaka koje ne poriču genocid u državnom parlamentu, te njihova sjedišta i zatražiti jednodušnu osudu ovog dokumenta i praksi koje on priziva.“ 

U istom kontekstu, rukovodstvu SDS-a se u dokumentu predlaže da u entitetu FBiH pronađe političke saveznike za minimaliziranje djelovanja Koalicije.

„Prethodno ocrtana kontraprijetnja, te sumnjivost lika i djela glavnog nosioca „Prvog marta“, daju prostora da se razumnim političkim akterima u Federaciji BiH predstavi opasnost scenarija u koji „Prvi mart“ pokušava da gurne BiH, te da oni sami utiču na zaustavljanje tog fundamentalističkog projekta, na primjer na način da odbiju saučešništvo u zajedničkoj listi“, navodi se u ovom dokumentu.

Dokument baca i potpuno novo svjetlo na predložene izmjene državnog Zakona o prebivalištu i Izbornog zakona na način da se ograniči sloboda kretanja, odnosno uvedu zatvorene liste čime bi bila „eliminisana“ mogućnost zajedničke liste državotvornih partija.

„Ono što zabrinjava nas u Prvom martu nije ni SDS-ova potraga za ramzanima kadirovima u entitetu FBiH – koje, sigurni smo, neće naći – niti pokušaji da se „po zakonu“ ograniče osnovne, Ustavom garantovane slobode i prava državljana BiH, nego zagovaranje „ekstremnih rješenja“ u tretmanu Prvog marta. Kada politička partija kakve je SDS, koja je i u ratu i poslije rata pokazala da organizovano nasilje smatra legitimnom političkom praksom, smatramo da imamo puno pravo da se brinemo za sigurnost naših aktivista“, saopćeno je iz Koalicije koja je pozvala predsjednika SDS-a Mladena Bosića da se javno ogradi od ovog dokumenta i zagovaranja „ekstremnih rješenja“.

Od MUP-a RS očekuju da (barem) pozove na informativni razgovor Aleksandra Savanovića i time pokaže da nije institucija jednog naroda, nego institucija koja Zakon primjenjuje jednako prema svima građanima Bosne i Hercegovine koji žive na području tog entiteta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak