Tahirović: Oborena nam je web-stranica, mailovi i telefoni zaraženi

Anadolija
Tahirović: Oborena nam je web-stranica, mailovi i telefoni zaraženi
Udruženju žrtava i svjedoka genocida cyber napadom oborena je web-stranica te e-mail adresa, a virusima su zaraženi i telefoni korisnika koji su bili uvezani s mailom Udruženja.

Predsjednik Udruženja Murat Tahirović izjavio je kako je motiv hakerskog napada najvjerovatnije zalaganje Udruženja i upozoravanje ambasada u BiH na najavljeni referendum u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Kako je rekao Tahirović, Udruženju je ovim napadima nanesena ogromna šteta, a urušavanje sistema web-prezentacije počelo je jučer nakon slanja dopisa diplomatskim predstavništvima u BiH, u vezi s najavljenim referendumom.

"Oborena nam je stranica, mailovi su nam zaraženi, mobiteli, sve... To je počelo jučer jer smo dosta aktivni vezano za referendum, upozoravamo ambasade, članice Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) šta to znači, koje su posljedice referenduma i šta je povod. Jučer kad smo htjeli poslati ambasadama dopis, svi mailovi su nam se vratili. Ustanovili smo da nam je neko ušao na adresu, srušio nam web-stranicu, mailove. Vjerovatno su zaraženi i mobiteli s obzirom na to da smo mi uvezani bili preko mobitela na mailove. Nanijeli su nam dosta štete", naglasio je Tahirović.

Prema njegovim riječima, Udruženje planira da nakon potpunih informacija i analiza stručnjaka za informacione tehnologije cijeli slučaj prijavi nadležnim institucijama BiH, policiji i tužilaštvu kako bi se poduzele određene mjere.

Kada je riječ o web stranici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Tahirović podsjeća kako nije riječ o običnom portalu, već stranici koja obiluje arhivskim dokumentima do kojih je sada nemoguće doći.

"Mailovi nam sadrže više od 4.000 poruka koje smo slali i primali, u potpunosti je sve uništeno, a dosta je dokumentacije bilo tu. Moramo sada uraditi novu stranicu i nanijeli su nam zaista mnogo štete. Vjerovatno je motiv to što smo upozoravali ambasade o protuustavnom i antidejtonskom djelovanju koje čini Republika Srpska, očito da se prate naše aktivnosti i da je to bio povod zašto su nam srušili stranicu", poručio je Tahirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak