Tadić danas u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Tadić danas u Sarajevu

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas stiže u prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovoni, a tokom posjete razgovaraće sa zvaničnicima BiH.

U kabinetu srbijanskog predsjednika ranije je rečeno da će Tadić tokom posjete Sarajevu razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH. Također bi se trebao sastati i sa predsedavajućim Vijeća ministara BiH, članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa generalnim sekretarom Regionalnog savjeta za saradnju Hidom Biščevićem.  

Kako je za Srnu rekao Danilo Petrivić, savjetnik za spoljne poslove predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, biće razgovora o bilateralnim odnosima, spornim pitanjima dvije države i regionalnoj saradnji, naročito u segmentu evropskih integracija. Tokom sastanaka biće riječi i o ekonomskoj saradnji, s obzirom da je Srbija po visini spoljnotrgovinske razmjene drugi partner BiH, ali i o zajedničkom nastupu prema trećem tržištu, naveo je Petrović.

Očekuje se da će teme razgovora tokom Tadićeve posjete biti odnosi dvije zemlje i podrška Srbije evropskoj integraciji BiH.

Prema predviđenom protokolu, Tadiću će u 10:00 sati biti priređen svečani doček na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a u 10:30 i ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima u rezidenciji Konak.

U 10:45 sati u rezidenciji je zakazan susret članova Predsjedništva BiH sa Tadićem, u 11:15 sastanak državnih delegacija BiH i Srbije, nakon čega će u 12:15 sati biti održana konferencija za novinare.

Sastanak Tadića sa Kolegijumom oba doma Parlamentarne skupštine BiH najavljen je u 14:40 sati, a sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem u 15:20, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo uručiće danas u Sarajevu Tadiću orden ovog pokreta, najviše priznanje organizacije, saopšteno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Ranije posjete predsjednika Tadića BiH

Tadić je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH 26. aprila u Karađorđevu na sastanku na kojem je učestvovao i predsjednik Turske Abdulah Gul. Na tom samitu ocijenjeno je da je budućnost regiona u EU, ali i u razbijanju predrasuda, procesu pomirenja i nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država.

U maju 2010. godine srbijanski predsjednik je boravio u Sarajevu, gdje je učestvovao na skupu povodom desetogodišnjice Igmanske inicijative, mreže regionalnih nevladinih organizacija.

Predsjednik Tadić je 11. jula 2010. godine prisustvovao komemoraciji u Potočarima, kada je izrazio žaljenje zbog zločina koji su se dogodili.

U septembru 2009. godine Tadić je posjetio Pale. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak