Svjedok o lošim uslovima u logoru Silos i premlaćivanju

Radiosarajevo.ba
Svjedok o lošim uslovima u logoru Silos i premlaćivanju

U nastavku suđenja za zločin u logoru Silos pred Sudom BiH tužiteljica je pročitala iskaz svjedoka koji je u međuvremenu umro, a koji je tokom istrage govorio o lošim uslovima boravka i premlaćivanju.

Tužiteljica Zorica Đurđević je pročitala iskaz svjedoka Drage Vegare, koji je umro 2007. godine.

Svjedok je u iskazu datom Centru za istraživanje ratnih zločina naveo da je 24. maja 1992. godine odveden s njive u logor Silos.

„Uslovi  su bili jako loši. Jedanput na dan smo jeli i to je bio pasulj, a nekada su stavljali pečene kosti unutra, sa kojih su ranije sigurno pojeli meso“, kazao je svjedok.

On je dodao da se sjeća “dobrih i loših” stražara, a među lošima je izdvojio optuženog Mirsada Šabića i izvjesnog Envera Dupovca.

„Vrtili su se tu i bili su neka vlast“, stoji u iskazu.

Svjedok Drago Vegara je kazao u istrazi da nije bilo ni jednog logoraša koji nije dobio batine.

„Odvodili su daleko logoraše i tukli ih. Čuli smo jauke, a kada bi se vratili, bili su krvavi“, naveo je svjedok Vegara i dodao da je upravnik logora bio Bećir Hujić.

Bećir Hujić je optužen za zločine počinjene u Osnovnoj školi 9. maj, logoru Silos i kasarni Krupa, zajedno sa Mustafom Ðelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Suđenje se nastavlja 19. augusta, prenosi BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak