Svjedok: Nije bilo istrage niti jednog Mladićevog vojnika

Radiosarajevo.ba
Svjedok: Nije bilo istrage niti jednog Mladićevog vojnika

Vojni ekspert Tužilaštva Reynaud Theunens je izjavio da optuženi Ratko Mladić nije pokrenuo nijednu istragu protiv svojih vojnika zbog ratnih zločina.

Theunens je rekao da je proučio stotine dokumenata Vojske Republike Srpske (VRS) i da nije pronašao nijedno naređenje njenog komandanta Mladića za otvaranje istrage protiv vojnika koji su prekršili zakone i običaje ratovanja.

Bivši belgijski oficir Theunens je izjavio da nije pronašao nijedan dokument srpskih vojnih sudova o krivičnom progonu počinitelja ratnih zločina. General Mladić optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Vojni ekspert je ponovio da su direktive Mladića za operacije VRS-a tokom cijelog rata bile u skladu sa strateškim ciljevima koje je Skupština RS-a usvojila u maju 1992. godine.

Direktivom broj četiri iz 1993., kako je naveo, Glavni štab VRS-a je naredio da se upornim dejstvima iz Podrinja otjera neprijatelj zajedno sa muslimanskim stanovništvom.

„Ta direktiva je sprovedena u okviru ostvarivanja trećeg strateškog cilja, uklanjanja granice između Srba na Drini“, naznačio je Theunens.

Umiješanost vlasti Srbije u rat u BiH, tužioci su tokom Theunensovog iskaza dokazivali bilješkama Mladića sa sastanka sa tadašnjim srpskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem i njegovim saradnicima u jesen 1993. godine.

Na tom sastanku, šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić je, po Mladićevim bilješkama, govorio o upućivanju svojih ljudi na ratište, pokazujući, kako je prokomentarisao Theunens, detaljno znanje o stanju na frontu.

Mladić i vojska pod njegovom komandom uživali su i logističku podršku od Vojske Jugoslavije.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno iduće sedmice, kada će Theunensa unakrsno ispitivati zastupnici Odbrane, javlja BIRN Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak