Svjedočio policajac koji je pucao u Jašarevića

Radiosarajevo.ba
Svjedočio policajac koji je pucao u Jašarevića

Sud Bosne i Hercegovine je produžio pritvor Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću koji se terete za organiziranje terorističke grupe, a u vezi s napadom na američku ambasadu u Sarajevu, 28. oktobra 2011. U međuvremenu, prvooptuženi Jašarević je u skladu s rješenjem Suda, a na vlastiti zahtjev, premješten iz KPZ-a "Sarajevo" u pritvorsku jedinicu Suda BiH.
Sud je opet odbio prijedlog trećeoptuženog Ahmetspahića za razrješenje njegovog branitelja po službenoj dužnosti - advokata Dragiše Mihajlovića - uz obrazoženje da ga je optuženi sam izabrao s advokatske liste te da nema relevantnih dokaza koji bi ukazivali na to da ovaj branitelj  dužnost ne obavlja odgovorno
U nastavku dokaznog postupka ispitani su svjedoci Tužiteljstva Adnan Šmigalović, Avdo Ibrica i Smail Žilić, a na okolnosti obavljenih pretresa u Gornjoj Maoči, odnosno kuće prvooptuežnog i šireg lokaliteta, te inkriminacija koje se odnose na "kritični događaj" ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Svjedok Šmigalović, u vezi s dijelom uviđaja koji se tiče pronalaženja oružja u šumi nedaleko od kuće prvooptuženog, kazao je da je njegov dojam da je to sklonjeno nabrzinu. Svjedok Ibrica, pripadnik Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo, opisao je okolnosti pod kojima je pogodio prvooptuženog, ranivši ga i na taj način onemogućivši ga u daljnjem djelovanju.

Ispričao je da je "kritičnog dana" došao na dežuru oko 15.30 sati, te da je već u 15.45 bio obaviješten o incidentu pred američkom ambasadom, pa se zajedno s drugim pripadnicima Alfa-tima čiji je bio vođa uputio ka hotelu Holiday-Inn, a odatle u pravcu platoa ispred Tehničke škole (Škole metalskih zanimanja) odakle je pucao s dva hica.

Jašarević upucan s M-4
U sudnici se moglo čuti da je ovaj svjedok, koji je "neutralizirao" Jašarevića, svojevremeno kao predstavnik BiH sudjelovao na prestižnom takmičenju za "superpolicajca" u SAD-u, na kojem je zastupljeno 76 zemalja, te da je tada osvojio četvrto mjesto

Prvi hitac je promašio Jašarevića, a drugi koji je uslijedio nakon minut-dva, pogodio je "metu", nakon čega je prvooptuženi odvezen s mjesta događaja i hospitaliziran, a potom pritvoren. Po riječima ovog svjedoka, na prvooptuženog Jašarevića pucao je iz automatske puške M-4, a nakon što je od nadređenog oko 16.10 sati dobio naredbu da može upotrijebiti silu.

Svjedočenje Smaje Žilića, očevica na mjestu događaja, odnosilo se na opis ponašanja prvookrivljenog te komunikaciju koju je s njim vodio radi izvlačenja ranjenog policajca (Mirsada Velića) ispred zgrade Ambasade. Svjedok je ispričao da je prvooptuženi njemu i nekolicini drugih dozvolio da uz podignute ruke priteknu u pomoć spomenutom policajcu te da je uz molitve uzvikivao - da on ne puca na braću te da hoće Amerikance za Libiju i Afganistan, aludirajući na američko prisustvo u ovim zemljama.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 10. septembar, kada bi trebalo biti okončano saslušanje posljednjih svjedoka optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak