Svjedoci i žrtve iznenađeni oslobađajućom presudom

Radiosarajevo.ba
Svjedoci i žrtve iznenađeni oslobađajućom presudom


Postoje "umjetnici" u sudu Haškog tribunala koji su uspjeli pronaći modele da oslobode Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, poručio je u izjavi za agenciju Anadolija predsjednik Udruženja žrtava svjedoka i genocida Murat Tahirović.

„Ovo je prvostepena presuda. Mi očekujemo da će se u žalbenom postupku otvoriti nove mogućnosti i da će tužilaštvo uložiti dodatne napore, te da će se dio odgovornosti vratiti na ovu dvojicu i da će biti osuđeni“, rekao je Tahirović.

On je kazao kako svi znaju da je tadašnja Državna bezbjednost učestvovala u organizovanju i počinjenju zločina na prostoru ne samo BiH, već i Hrvatske. Tahirović je prisustvovao današnjem izricanju presude Haškog tribunala kojom su Stanišić i Simatović, bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije, oslobođeni optužbi za udruženi zločinački poduhvat kojem je cilj bio uklanjanje većine Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine.

„Konstatovali su da je jedinica Crvene beretke formirana od strane Državne bezbjednosti, da je odgovorna za određeni broj zločina po tačkama kako su oni to postavili. Međutim, na kraju su konstatovali, na iznenađenje sviju nas, da dvojica koja su odgovarala za počinjenja zločina tih jedinica nisu odgovorni“, naglasio je Tahirović, dodavši kako se nije osjećao baš ugodno znajući šta su Crvene beretke počinile na prostorima BiH.

Tahirović nije želio da komentariše da li to predstavlja mogućnost da se Srbija oslobodi odgovornosti za rat u BiH.
Uz današnju oslobađajuću presudu, prethodno je žalbeno vijeće Haškog tribunala ukinulo, 28. februara, kaznu od 27 godina zatvora bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije i naredilo da se Momčilo Perišić odmah pusti na slobodu.

„Ne bih želio komentarisati to kao pokušaj oslobađanja Srbije. Mi, kao žrtve, mislimo da Srbija ima veliku odgovornost za zločine koji su počinjeni u BiH, te da na tome treba ustrajati. Mislim da se treba potruditi, ne samo žrtve, već i politika da se maksimalno angažuje, da u žalbenom postupku dobijemo pravdu i da se kazne zločinci“, zaključio je Tahirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak