Svi smo svjedoci Mladićevih zločina

Radiosarajevo.ba
Svi smo svjedoci Mladićevih zločina

Savez logoraša u BiH i Kantona Sarajevo, općinska udruženja logoraša Centar, Stari Grad, Novi Grad, Hadžići, llijaš, llidža, Vogošća, Novo Sarajevo, Žene žrtve rata, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Koordinacija boračkih organizacija u FBiH i KS-u i Pokret majki enklava Srebrenica - Žepa organizirat će 4. jula na Trgu djece Sarajeva skup u povodu izjašnjavanja o krivici bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.
 
Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je na današnjoj pres-konferenciji da će na skupu simbolično nazvanom "Svi smo mi svjedoci biti upriličeno zajedničko praćenje direktnog prijenosa izjašnjavanja o krivici Ratka Mladića", putem ekrana BBI Centra, a očekuje je dolazak oko 20.000 ljudi prvenstveno iz Sarajeva, ali i drugih dijelova BiH.  
 
"Bili smo svjedoci zla, a sad je vrijeme da budemo svjedoci istine i pravde. Osnovni cilj skupa je pažnju sa zločinaca preusmjeriti na žrtve koje su stradale na prostoru BiH, a zbog čega se Mladiću i sudi u Tribunalu“, kazao je Tahirović.   
 
Munira Subašić iz Pokreta majki enklava Srebrenica - Žepa kazala je da će određeni broj članica prisustvovati tom skupu u Sarajevu, dok će u povodu izjašnjavanja Mladića o krivici grupa njih, zajedno s drugim nevladinim organizacijama iz BiH, otputovati u Hag.
 
Na trgu djece Sarajeva istog dana bit će postavljen i tzv. "Zid istine" na kojem će svi građani moći postavljati fotografije, imena i druge uspomene na njihove najbliže koji su poginuli tokom rata u BiH. Taj pano bit će pohranjen u nekom od muzeja.   
 
"Želja nam je da tako zajedno kreiramo uspomenu na sve žrtve", poručeno je s današnje pres-konferencije.  
 
Munira Subašić prezentirala je danas novinarima cvjetić - simbol stradanja koji će biti podijeljen 1. jula u pet minuta do 12 sati u četiri bh. grada. Taj cvjetić uradile su žene Pokreta u suradnji sa ženama Udruženja "Kere" iz Gračanice, a sadrži 11 bijelih latica (bijela boja kao simbol  nevinosti i datum stradanja Bošnjaka u Srebrenici i zeleni tučak (zeleni prekrivač stavlja se preko mejta, a ta boja simbolizira i buđenje proljeća).   
 
Bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić bio je u bijegu od podizanja optužnice 1995. godine, a uhapšen je 26. maja u blizini Zrenjanina (Srbija). Haški tribunal ga tereti za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak