Šverc kafom: Uhapšeno 11 bh. carinika

Radiosarajevo.ba
Šverc kafom: Uhapšeno 11 bh. carinika

 

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUPUSK) danas su izvršili pretrese na više lokacija i lišili slobode 11 osoba osumnjičenih za nesavjestan rad u službi i zloupotrebu položaja i ovlaštenja - rečeno je novinarima u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

SIPA od jutros hapsi državne službenike

Svi uhapšeni su službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a akcija je izvedena u okviru opsežne istrage koju SIPA već duže vrijeme provodi o predmetu kodnog naziva "Panama".

Pogledajte akciju hapšenja:


„Pretreseni su stambeni objekti na više lokacija na području Banje Luke, Bihaća, Prijedora, Cazina, Gradiške i Kozarske Dubice, kao i službenih prostorija UIOBiH na graničnim prijelazima ispostava Gradina, Novi Grad i Bihać, te u Banjoj Luci“, kazala je policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić, javila je novinska agencija Fena.

Naglasila je da se na osnovu istrage u predmetu "Panama" procjenjuje da je od 2009. do 2011. nezakonitim ubacivanjem sirove kafe u unutrašnji promet BiH budžet BiH oštećen za više od 8,9 miliona KM. „Radi se o uvozu 138 kamiona ili 300.000 tona sirove kafe.“

Ona je dodala da će uhapšene osobe biti privedene u službene prostorije u sjedištu SIPA-e gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate na postupanje Tužilaštvu BiH.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak