Svega 381 Bošnjak i 75 Hrvata radi u MUP-u RS-a

Radiosarajevo.ba
Svega 381 Bošnjak i 75 Hrvata radi u MUP-u RS-a

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske od 6.832 zaposlena, samo njih 498  (ili 7,36 posto) su pripadnici nesrpske nacionalnosti, javlja Fena.

Od tog broja 381osoba  ili 5,56 posto su Bošnjaci, a 75 osoba (1,09 posto) su Hrvati, dok su 42 osobe (0,6 posto) pripadnici drugih nacionalnosti.

Najviše osoba nesrpske nacionalnosti, njih 152, raspoređeno je na rad u CJB Doboj, 125 ih  je u CJB Banja Luka, a najmanje ih je u CJB Trebinje, svega 31.

U sjedištu MUPRS-a rade 43 osobe nesrpske nacionalnosti. U službi ministra rade tri, službi direktora policije četiri, u Upravi policije 22,a u  Upravi kriminalističke policije i Upravi za pravne i kadrovske poslove po dvije. Uprava za materijalno-finansijske i imovinske poslove zapošljava jednu osobu nesrpske nacionalnosti, u Upravi za policijsko obrazovanje su četiri osobe i Specijalnoj jedinici policije ih je pet.

Pitanje  nacionalne zastupljenosti u organima MUPRS-a , počev od policijskih stanica, preko centara bezbjednosti, do vrha Ministarstva, nedavno je postavio poslanik Kluba poslanika SDP-SDA u Skupštini RS-a Senad Bratić.

Navedene podatke dobio je u pismenom odgovoru iz MUPRS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak