Švedi ispravili grešku: BiH, a ne RS je država

Radiosarajevo.ba
Švedi ispravili grešku: BiH, a ne RS je država


Švedska statistika je administrativna i državna agencija čiji je poslovni cilj kreirati statistiku ove skandinavske zemlje. Ipak, iako su prva statistička služba u Švedskoj, iza čijih informacija stoji Vlada, na svojoj zvaničnoj stranici Bosnu i Hercegovinu nisu prepoznali kao državu.

Zapravo je nisu prepoznali uopšte. Naime, ime naše zemlje su izostavili sa liste sa nazivima svjetskih statističkih agencija i linkova koji vode do njih. Umjesto Bosne i Hercegovine, na listi i pod slovom „R“ nalazila se tek Agencija iz Republike Srpske. Nije bilo linka ni za onu iz Federacije BiH.


Portal Radiosarajevo.ba ukazao je Švedskoj Agenciji na ovu grešku te je jučer kontaktirao nadležne u instituciji, tražeći odgovore na jednostavna pitanja:

„Zašto ste izostavili BiH i njenu agenciju sa liste državnih statističkih agencija? Da li bismo u skorije vrijeme mogli očekivati ispravku?“

Odgovor zaista nismo dugo čekali. Baš kao ni korekciju.

„Hvala Vam što ste nam ukazali na grešku, koja je sada ispravljena. Upravo smo objavili link koji vodi do Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine“, navedeno nam je u mailu koji je stigao već danas.

Zahvaljujući našem reagiranju, a prije svega čitatelju koji nas je uputio na grešku, na njihovoj zvaničnoj stranici i Bosna i Hercegovina je sada država; do naše Agencije za statistiku doći ćete jednostavnim klikom.

Istovremeno, s obzirom na to da je Republika Srpska entitet unutar države, baš kao i Federacija BiH, njihove agencije su izostavljene sa liste.

Uzgred, brzina švedske instuticije u rješavanju problema i ispravljanju greške, mogla bi biti primjer za mnoge bosanskohercegovačke institucije od kojih informacije možete dobiti nakon nekoliko sedmica uz par štampanih zahtjeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak