Sve je na strani Vikića, protesti su rezervna opcija

Radiosarajevo.ba
Sve je na strani Vikića, protesti su rezervna opcija

U Sarajevu je održana sjednica Upravnog odbora Udruženja veterana Odreda policije Bosna, koje je zaprijetilo izlaskom na ulice zbog odluke direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, da samovoljno penzioniše ratnog heroja odbrane Sarajeva i komandanta specijalne jedinice FUP-a Dragana Vikića, javlja Federalna.ba

Proteste su najavili i zlatni ljiljani, nosioci zlatne policijske značke kao i sva ratna udruženja, te građani Sarajeva i BiH. Datum protesta još nije određen, jer kako je rečeno, to je još uvijek rezervna opcija.

U međuvremenu, veterani traže i daju dodatno vrijeme da se ispoštuju odluke Vlade Fedracije, Policijskog odbora i mješovite Komisije formirane s ciljem podrške komandantu specijalne jedinice FUP-a koji još nije za penzije.  

Podsjetimo, Kolegij direktora Federalne uprave policije 22. decembra je donio zaključak po kome policijski službenik Dragan Vikić, komandant Specijalne policijske jedinice FUP-a, ispunjava uslove za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa u Federalnoj upravi policije, jer ima 41 godinu, pet mjeseci i sedam dana radnog staža.

Sedam institucija kojih se tiče ova problematika ustanovile su da uslovi za penzionisanje Dragana Vikića nisu ispunjeni, a među njima tu su i PIO, Vlada Federeacije...Vlada je u dva navrata konstatovala da Dragan Vikić ne ispunjava uslove za penzionisanje, a zaključak komisije koja je oformljena na obostrani prijedlog (Vlada i Lukač), bio je  da ne postoje osnovi za penzionisanje, ali je Lukač ovu odluku poništio.

Gost specijalne emisije 60minuta na FTV-u, sinoć je bio komandant specijalne jedinice FUP-a Dragan Vikić, koji je između ostalog rekao da u konačnici ove priče očekuje pravnu i pravednu odluku, ali ukoliko se situacija ne riješi u sadašnjim okvirima u kojima se nalazi slučaj, krajnja instanca je sud, gdje će se borotit za istinu i pravdu, koja je na njegovoj strani.

Penzionisan Dragan Vikić

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak