Svaki 4. student svjedočio korupciji, profesori poriču

Radiosarajevo.ba
Svaki 4. student svjedočio korupciji, profesori poriču

Svaki četvrti student  u Bosni i Hercegovini susreo se s korupcijom, platio pozitivnu ocjenu ili je traženo od njega da na neki način da naknadu, pokazalo je istraživanje Transparency Internationala Bosne i Hercegovine u Bosni i Hercegovini (TI BiH) o percepciji korupcije u visokom obrazovanju

Međutim, dok većina studenata korupciju vidi kao raširenu pojavu, pa čak i kao dominantno obilježje bh. fakulteta i univerziteta, osoblje poriče ili relativizira prave razmjere korupcije, kazao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci prof. dr Najil Kurtić, voditelj ovog istraživanja. 

Bh. aršin: Tri krivca i ovdje

„Lična spremnost na uključivanje u antikorupcijsko djelovanje još uvijek je na nivou pisanja anonimnih prijava“, kazao je Kurtić ističući da se korupcija mora kriminalizirati. 

Istraživanje pokazalo da je slika korupcije u visokom obrazovanju u BiH neujednačena, u pojedinim aspektima proturječna i još uvijek nedovoljno izoštrena

I kod pitanja ko su krivci za korupciju pojavila su se tri odgovora - dominatna krivica nastavnika, u drugom slučaju studenata i u trećem podijeljenost krivice nastavnika i studenata. Prevladava uvjerenje da bi efikasno antikorupcijsko djelovanje moglo ići kroz prevenciju usmjerenu na stvaranje antikorupcijskog ambijenta, zatim represivno djelovanje i kompleksno sinhronizirano djelovanje. 

U cjelini gledano, istraživanje je pokazalo da je percepcija korumpiranosti visokog obrazovanja u BiH dio šire slike lošeg stanja i korumpiranosti bh.društva u cjelini. 

Antikorupcija – a šta je to?

TIBiH je danas predstavio i rezultate istraživanja upoznatosti osoblja univerziteta o antikorupcijskim propisima u visokom obrazovanju.  Pokazalo se da najveći broj ispitanika nije informiran o tome da li je na nivou države ili entiteta usvojena strategija ili akcioni plan za borbu protiv korupcije u visokom obrazovanju. 

Ispitanici su pokazali visok stepen neupućenosti u konkretne propise koji se odnose na korupciju na fakultetima, posebno na entitetski zakon o visokom obrazovanju (60 posto) i kantonalni zakon o visokom obrazovanju (54,3 posto). Zabrinjavajuće je i da je vrlo malo broj ispitanika dobio smjernice za primjenu antikorupcijskih mjera na svojim fakultetima, ali su pokazali i slabu motiviranost za predlaganje konkretnih antikorupcijskih mjera na univerzitetima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak