Sutra veliki protest radnika u Republici Srpskoj

Radiosarajevo.ba
Sutra veliki protest radnika u Republici Srpskoj

Sindikati obrazovanja, nauke i kulture, radnika unutrašnjih poslova, zdravstva i socijalne zaštite, uprave i pravosuđa sutra će, 30. novembra, u Banjaluci i ostalim gradovima Republike Srpske izaći na proteste. Razlog najavljenog protesta je odluka Vlade Republike Srpske da zaposlenim u javnim službama, u 2013. smanji plate za deset posto, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prosvjed će se sastojati iz jednosatne obustave rada i izlaska na ulicu čime će upozoriti Vladu da neće mirno prihvatiti njene odluke o uštedama
Svih sto organizacija pet granskih sindikata Vladu  RS-a su podsjetili da su im primanja smanjivana u proteklim godinama, i da neće prihvatiti  da se planirane  uštede u budžetu za 2013. prevale preko njihovih leđa.

„Poštujući odluku članstva pet granskih sindikata, putem ankete, donijeli smo odluku da zbog najave Vlade RS-a da smanji plate za deset posto idemo u sve oblike sindikalne borbe“,  rekao je predsjednik Unije sindikata Dušan Jandrić.

Istakao je da su  troškovi života u RS-u „enormno rasli i da najveći broj članova sindikata ne može osigurati egzistenciju ni sa postojećim zaradama“.

Premijer RS-aAleksandar Džombić, nakon što tokom javne rasprave o budžetu za narednu godinu sa sindikatom kao socijalnim partnerom nije postigao nikakav dogovor,  poručio je da bilo kakav pritisak neće utjecati na Vladu da promijeni ekonomsku politiku i budžet za 2013. godinu.

Granski sindikati imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo u skladu sa zakonom“, izjavio je Džombić, javila je AA.  Prema njegovim riječima, „smanjenje plata od 10 posto budžetskim korisnicima jeste veliko, ali  je značajna sigurnost da se plata dobiva redovno svaki mjesec“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak