Sutra susret delegacija BiH i Evropskog parlamenta

Radiosarajevo.ba
Sutra susret delegacija BiH i Evropskog parlamenta

Foto: Velija Hasanbegović

U Sarajevu će sutra početi dvodnevni 12. Interparlamentarni susret BiH - Delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, saopšteno je iz Parlamentarene skupštine BiH.

Tokom dvodnevnog zasjedanja biće razgovarano o napretku BiH u procesu evropskih integracija, reformi Ustava, posljedicama presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", kao i liberalizaciji viznog režima.

U utorak, 16. februara, drugog dana skupa, biće razmatrana politička situacija u BiH u svijetlu predstojećih izbora, reforma pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH, te ekonomska situacija - trenutno stanje u pogledu učinjenih napora za postepeni ekonomski oporavak.

Ovim skupom kopredsjedavaće predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Eduard Kukan.

Na kraju dvodnevnog zasjedanja biće usvojene zajedničke izjave predsjedavajućih dvije delegacije. Delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope sutra će imati radni doručak sa visokom predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i šefom Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisom Kourkoulasom, nakon čega će se sastati sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlametnarne skupštine BiH.

Delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope sastaće se i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem, kao i sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a sa kojima će razgovarati o ažuriranju privredne situacije u BiH.

Za sutra je planiran i susret sa predstavnicima nevladinih organizacija koje rade u oblasti evropskih integracija, borbe protiv korupcije, inter-etničkog dijaloga i povratka izbjeglica.

U delegaciju Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, osim predsjedavajućeg Eduarda Kukana i zamjenika Jelka Kacina, biće i izvjestioci Doris Pack i Tanja Fajon.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak