Sutra prve informacije o toku popisa stanovništva u BiH

Radiosarajevo.ba
Sutra prve informacije o toku popisa stanovništva u BiH

Povratnih informacija sa terena o popisu stanovništva i domaćinstava u BiH, koji je počeo jutros, još uvijek nema, a Agencija za statistiku BiH (BHAS) očekuje prve informacije sutra ujutru, nakon izvještaja koje će popisivači dostaviti večeras, potvrdila je službenica za odnose sa javnošću BHAS Mirsada Adembegović, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom trajanja popisa, do 15. oktobra, dodala je Adembegović, popisni materijali biće skladišteni u prostorima opštinskih popisnih komisija, jer njih svakodnevno popisni instruktori kontrolišu sa popisivačima te unose u bazu podataka. Nakon toga, biće prebačeni na lokaciju centralnog popisnog skladišta u Istočnom Sarajevu.

"U toku je potpisivanje ugovora, tako da će prostor, mi se nadamo, na vrijeme biti obezbijeđen. Istočno Sarajevo je zakonom predviđena lokacija, a tamo je malo prostora koji mogu zadovoljiti uslove. Petočlana komisija, koja se sastojala od predstavnika sve tri statističke institucije u BiH, dala je mišljenje za najadekvatniji prostor od ponuđenih. Potpisivanje ugovora je u toku, a Pravobranilaštvo BiH mora dati mišljenje na isti, da bi se moglo pristupiti potpisivanju i realizaciji", rekla je Adembegović.

Adembegović nije željela odgovoriti na pitanja novinara o tome u kojoj je mjeri lokacija u Istočnom Sarajevu zaštićena, istakavši da su u ugovoru precizno definisane mjere zaštite i uslovi koje dobavljač mora ispuniti.

"Lokacije opštinskih komisija su zaštićene, samim tim što je u Zakonu o popisu definisano da su opštinske komisije bile zadužene u fazi priprema popisa da obezbijede lokacije. Sve opštine i jedinice lokalne samouprave bile su obavezne, i one su zaštitile prostore u kojima će biti smješteni popisni materijali", istakla je Adembegović.

Najveći dio popisivača je potpisao ugovore prije nego što su krenuli na teren, kazala je Adembegović, dodavši da oni koji to nisu napravili su popisivači koji su angažovani iz drugih opština na određena područja, zbog zadovoljenja nacionalne strukture popisivača.

"Oni nisu mogli izaći na teren, a da nisu potpisali ugovore i izjavu o povjerljivosti. Ako i postoje neki koji to nisu napravili, sve informacije o tome može dati opštinska popisna komisija, koja je nadležna za potpisivanje ugovora. Ugovori se ne šalju fizički, oni se nalaze u centralnom informacionom sistemu koji je povezan sa svim opštinskim komisijama", rekla je Adembegović.

Ona je kazala kako trenutno ne raspolaže informacijama o tome da li su Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi potpisali protokol o zaštiti podataka i baze podataka.

Jutros je u devet sati u Bosni i Hercegovini počeo prvi popis stanovništva i domaćinstava nakon 22 godine i prvi popis od proglašenja nezavisnosti BiH. Na teren je izašlo 19.000 popisivača koji će od 1. do 15. oktobra vršiti popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

Jedan popisivač popisivaće jedan popisni krug. Zakonom o popisu predviđeno je da će budžet za popis iznositi 46 miliona KM, u što je uključeno i 7,5 miliona eura granta koji je odobrila Evropska komisija. Cijena jedne popisnice je 2,20 KM u urbanom području, a 2,50 KM u ruralnom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak