Sutra počinje predizborna kampanja u BiH. Ovo su nova pravila za kandidate i stranke

0
Radiosarajevo.ba

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) dan prije početka predizborne kampanje, u četvrtak, 5. septembra, održala je press konferenciju, na kojoj su predstavljena nova pravila.

Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije u BiH, naglasila je da sutra (petak, op. a.) službeno počinje izborna kampanja i trajat će do 5. oktobra, kada počinje izborna šutnja.

Podsjetimo, lokalni izbori u BiH održat će se 6. oktobra.

Okončana potraga: Tijelo nestalog Stefana Dašića pronađeno u kanjonu Vrbasa

Za mjesec dana građani BiH birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

Provedba lokalnih izbora stajat će nešto manje od 10 miliona eura.

"U predizbornoj kampanji politički subjekti upoznavaju svoje birače sa svojim programom. Politički subjekti imaju pravo voditi kampanju, slobodno iznositi svoje stavove, štampati i dijeliti svoje plakate.

Zabranjeno je uklanjati, uništavati druge plakate, postere i ostale materijale. Zabranjeno da se neko predstavlja na neprimjeren način. Zabranjeno je stavljati plakate na mjesta koja nisu namjenjena za to. Zabranjeno je nošenje i pokazivanje oružja, nije dozvoljeno novinarima zabranjivati obavljati svoj posao u okviru profesije", istakla je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

Političkim strankama i osobama anagažiranim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno nošenje oružja na biračkim skupovima, ometanje skupova drugih političkih subjekata, prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao, obećavati novčanu naknadnu ili druge materijalne koristi pristalicama s ciljem dobijanje podrške birača, podscitati na glasanje lica koja nemaju pravo glasa, podscitati birače da glasaju više puta ili da glasaju u ime drugih lica, zloupotrebaljavati djecu u političke svrhe.

"Pojedine zabrane se odnose na cijeli izborni proces, kao što je npr. govor mržnje. Govor koji podstiče mržnju, diskriminaciju, nasilje ili izaziva strah i neprijateljstvo, te objavljivanje takvih sadržaja je strogo zabranjeno. Političkim subjektima je zabranjeno iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače.

CIK ima ovlaštenje da izrekne kazne do 30.000 KM, a za teže prekršaje može izvršiti uklanjanje kandidata s kandidatske liste, ali i poništenje učešća političkog subjekta", dodala je Hadžiabdić.

Podvukla je kako se troškovi kampanje političkih kampanja formiraju po broju birača u izbornim jedinicama u kojima politički subjekti imaju kandidatsku listu. Sredstva  za finansiranje se primaju isključivo putem posebnog računa o čemu su politički subjetki prvi put na ovim izborima dužni podnijeti izvještaj tri dana pred izbore.

Hadžiabdić je istakla kako je CIK zaprimio 14.044 prigovora od kojih je još 482 u radu. Najčešći prigovori su u vezi s preuranjenom kampanjom, plaćenim političkim oglašavanjem, zloupotrebom javnih resursa, te registracija birača van BiH za što su okončali proces. Izrekli su 59 novčanih kazni u iznosu od 268.500 KM.

CIK odbio 327 kandidata za predsjednike i zamjenike biračkih odbora u BiH

Prema izmjenama izbornog zakona BiH što ih je u martu nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, izborna kampanja od ove je godine strogo ograničena na razdoblje od mjesec dana prije izbora, a svima koji su to kršili CIK je već izrekao novčane kazne. 

Sankcionirane su uglavnom objave na društvenim mrežama a predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ranije ove sedmice žalio se kako je samo njegova stranka zbog toga morala platiti kazne u visini od 50.000 eura.

Pravo glasa na lokalnim izborima u BiH ima 3.400.204 birača. Na lokalnim izborima borit će se 26.124 kandidata, dok je kandidatske liste predalo 168 političkih partija.

Šta su 'snimili' Transparency International i Koalcija Pod lupom

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 6. oktobra.

Za naklonost 3.400.204 birača se bori 296 političkih subjekata, među kojima je 110 stranaka, 58 koalicija, 76 neovisnih kandidata, 43 neovisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, i devet listi neovisnih kandidata.

Borba za naklonost birača počela je mnogo prije početka predizborne kampanje zakazane za sutra, i to još prije dva mjeseca.

Koalicija Pod lupom zabilježila je 710 nepravilnosti u razdoblju od 22. jula do 1. septembra ove godine, a Transparency International u BiH uočio je potrošnju 27 miliona eura na jednokratne pomoći te preko 290 miliona eura na radove u toku preuranjene kampanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak