Sutra novo suđenje Mevlidu Jašareviću

Radiosarajevo.ba
Sutra novo suđenje Mevlidu Jašareviću

Pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II Suda Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će početi ponovno suđenje nakon što je, u međuvremenu, ukinuta prvostepena presuda u predmetu Mevlid Jašarević i drugi u dijelu koji se odnosi na prvooptuženog Jašarevića.

Prvostepenom presudom od 6. decembra 2012. Jašarević je bio proglašen krivim za terorizam, a u vezi s napadom na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011, te osuđen na 18 godina zatvora.

Kako je agenciji Fena kazao Jašarevićev branitelj, advokat Senad Dupovac, Tužiteljstvo BiH je, u međuvremenu, odbilo prijedlog odbrane za sklapanje sporazuma o priznanju krivnje u ovom predmetu. Dupovac je izrazio očekivanje da će suđenje Jašareviću pred Apelacionim vijećem trajati relativno kratko, odnosno da će, okvirno, biti okončano u roku od dva mjeseca.

U tom pogledu navodi da "strategija odbrane" ostaje ista, odnosno da će insistirati na dokazima koji su predlagani i u prvostepenom postupku, uključujući saslušanje pet svjedoka i dva vještaka. Dupovac navodi da je pozicija njegovog branjenika ojačana u formalno-pravnom pogledu, samim time što više nema grupe koju je , navodno, formirao optuženi Jašarević i koju su s njim činili drugo i trećeoptuženi.

Dupovac , smatra "da je pozicija optuženog Jašarevića, poslije odbijanja žalbe Tužiteljstva BiH na prvostepenu presudu, odnosno uvažavanja žalbe odbrane na ovu presudu, ojačana te da ovoj tezi odbrane ide u prilog i činjenica da su optužbi oslobođeni drugo i trećeoptuženi u ovom predmetu".

Iz Tužiteljstva BiH su  ranije kazali da nisu zainteresirani za bilo kakav sporazum s optuženim Mevlidom Jašarevićem, a nakon što je prvostepena presuda u ovom predmetu ukinuta u dijelu koji se odnosi na prvooptuženog. Naglasili su da imaju jake dokaze i argumente koji dokazuju Jašarevićevu krivicu, te naveli da će za njega tražiti  maksimalnu kaznu od 20 godina.

Inače, Apelaciono vijeće Suda BiH je u julu uvažilo žalbu odbrane prvooptuženog te naložilo održavanje ponovnog suđenja Mevlidu Jašareviću pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II Suda BiH. Istovremeno, Sud je odbio kao neosnovanu žalbu Tužiteljstva BiH i potvrdio prvostepenu presudu u njenom oslobađajućem dijelu u odnosu na navodne pomagače - drugo i trećeoptuženog - Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića.

Podsjećamo, Mevlid Jašarević je u prvostepenom postupku proglašen krivim za terorizam – pucao je na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu iz automatske puške u trajanju od oko 50 minuta, ispalivši najmanje 105 metaka call. 7,62 mm, pritom pucajući i u pravcu mjesta gdje su se nalazili službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a kojom prilikom je pogodio policajca Mirsada Velića u noge, nanijevši mu teške povrede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak