Sutra i do 39 stepeni, juli topliji od juna

Radiosarajevo.ba
Sutra i do 39 stepeni, juli topliji od juna


Danas je u našoj zemlji bilo sunčano i toplo vrijeme, a slično vrijeme očekuje se i u nedjelju.

Poslijepodne uz umjeren razvoj oblačnosti u planinskim djelovima. Vjetar slab promijenljivog smjera, a temperatura će u pojedinim dijelovima zemlje dostizati i 39 stepeni celzija.

U Sarajevu će biti sunčano i vruće, poslije podne uz umjeren razvoj oblačnosti. Jutarnja temperatura oko 18, a najviša dnevna oko 34 stupnja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

Juni mjesec bio je najtopliji i najsušniji mjesec od 1892. godine, tvrde iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a prenosi FTV.

Prema preliminarnim analizama Federalnog hidrometeorološkog zavoda i idući mjesec će biti jako toplo sa malo padavina. Prva dekada mjeseca će proći u znaku lokalnih pljuskova.

Smanjiti boravak na otvorenom

Duži period stabilnog i sunčanog vremena pozitivno djeluje na većinu stanovništva.

Pri tome će sve više temperaturne vrijednosti, kod osjetljivih osoba uzrokovati jačanje tegoba, stoga je poželjno izbjegavati duže zadržavanje na suncu, osobito u najtoplijem dijelu dana.

Od meteoropatskih reakcija moguće su malaksalost, glavobolja, dekoncentracija, nervoza i nesanica. Mjere zaštite od UV zračenja i dalje su neophodne, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Tokom narednih dana poželjno je izbjegavati boravak na otvorenom, posebno između 11.00 i 16.00 sati. Također treba izbjegavati tešku i začinjenu hranu, kao i alkohol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak