Šumski požari u Kaknju, Olovu i Zavidovićima

Radiosarajevo.ba
Šumski požari u Kaknju, Olovu i Zavidovićima

Na teritoriji Bosne i Hercegovine trenutno je aktivno nekoliko šumskih požara, a najteža situacija je na području općina Kakanj, Olovo i Zavidovići. 
 
Ministarstvo sigurnosti BiH, na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite, zatražilo je od Ministarstva odbrane BiH da angažuje helikoptere na gašenju požara na području općina Olovo i Zavidovići, lokalitet Župeljeva, gdje je trenutno najteža situacija i gašenje je jedino moguće iz zraka zbog nepristupačnog terena. 
 
Na području općine Kakanj, rejonu Tvrtkovac - Podborje, požarom koji je aktiviran jučer zahvaćeno oko 20 hektara borove šume. 
 
Obilaskom terena utvrđeno je da požar s gledišta obima i njegovog širenja ne ugrožava naseljena mjesta, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 
 
U gašenju požara učestvuje 14 vatrogasaca iz Kaknja, radnici šumarije i mještani. 
 
Na području općine Olovo, u reonu Župeljeva, u požaru koji je izbio u nedjelju opožareno je oko 100 hektara šume. Požar gasi oko 60 zaposlenika šumarije. Gašenje požara u južnom dijelu je gotovo nemoguće zbog nepistupačnog terena i jakog vjetra koji širi požar. 
 
U blizini ovog požara gori i manji požar na oko dva hektara koji se drži pod kontrolom. 
 
Požar u rejonu Radava i dalje je aktivan, a opožareno je oko 30 hektara. Radi se o nepristupačnom terenu, a požar gase zaposlenici šumarije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak