'Sugrađani vjeruju da se radi o poskoku': Zmija na Vilsonovom šetalištu uznemirila Sarajlije

5
Radiosarajevo.ba
'Sugrađani vjeruju da se radi o poskoku': Zmija na Vilsonovom šetalištu uznemirila Sarajlije

Građani Sarajeva uočili su danas zmiju na području Vilsonovog šetališta.

Ovu informaciju podijelio je na svom Facebook nalogu vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Arslan Dučić.

"Oprez! Danas su sugrađani zatekli zmiju na području Vilsonovog šetališta kako slobodno gmiže pločnicima.

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Radi se o mladunčetu zmije starom nekoliko dana. Sugrađani vjeruju da se radi o poskoku, to jeste zmiji otrovnici", poručio je Dučić.

"Odmah sam tražio da se izvrše sve hitne potrebne mjere od strane Općine i Grada Sarajeva da ne bi došlo do neželjenih ujeda", dodao je Dučić.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice - poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan), dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.

Šok na parkingu tržnog centra: Zmija snimljena u SCC-u u Sarajevu

Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu. Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Naknadno je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Emra Hamidović, doktorica veterinarske medicine i stručnjakinja za zmije pojasnila da je riječ o mladoj ribarici (Natrix tessellata), bezopasnoj vrsti zmije, više možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak