Suđenjem Karadžiću nastavljen rad Tribunala

Radiosarajevo.ba
Suđenjem Karadžiću nastavljen rad Tribunala
Haški sud u utorak je nakon trosedmične ljetne stanke nastavio s radom i na suđenjima bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH te vođama srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću optuženima za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH izvedeni su novi svjedoci čije se svjedočenje odvija uglavnom na zatvorenim sjednicama. 
 
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Karadžiću izveden je svjedok tužiteljstva koji je svjedočio uz zaštitu identiteta i glasa o progonu i ratnim zločinima na području zvorničke općine. Na suđenju "Stanišić-Simatović" izveden je svjedok Stanišićeve odbrane na zatvorenoj sjednici, javila je Hina. 
 
Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici te u još osam općina u BiH, kao i za progon nesrpskog stanovništva, višegodišnju opsadu i teror Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. 
 
Bivši šef srbijanske službe državne sigurnosti Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak