Suđenje za zločine u Dretelju počinje 12. juna

Radiosarajevo.ba
Suđenje za zločine u Dretelju počinje 12. juna

Suđenje optuženima za zločine počinjene  1992. u logoru Dretelj kod Čapljine počet će 12. juna ove godine čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

Tužiteljica Remzija Smailagić kazala je jučer (5. juna) na statusnoj konferenciji da tokom dokaznog postupka optužba planira pozvati 32 svjedoka i jednog vještaka.

“Državno tužilaštvo namjerava saslušati jednog ili dva svjedoka po jednom danu suđenja, a naša procjena je da će nam za sve svjedoke trebati 20 radnih dana. Za materijalne dokaze predviđamo da je potrebno osam radnih sati, odnosno dva ročišta, tako da uz tri rezervna datuma, tražimo 25 radnih dana za izlaganje svih dokaza”, rekla je Smailagić, objavio je Justice Report - BIRN.

Na početku bez uvodne riječi odbrana

Tužilaštvo BiH tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić za zločine počinjene 1992. godine u logoru Dretelj.

U optužnici je navedeno da su Zelenika, Herceg, Buljubašić, Medić i Grubišić-Fejzić 1992. učestvovali u zločinima nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti s područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac koje su bile zatočene u Dretelju; Zelenika, Herceg, Medić i Grubišić-Fejzić se nalaze u pritvoru od februara ove godine, dok je Buljubašić na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Zenici

Tužilaštvo BiH smatra da su zatočeni civili držani u nečovječnim uslovima u logoru, gdje su zlostavljani, tjerani na prisilni rad i mučeni, te da je od posljedica zlostavljanja nekoliko zatočenih osoba preminulo, a neki od zatočenika su odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag. U optužnici se navodi da je Zelenika nekadašnji oficir Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), Herceg bivši komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić nekadašnji stražari u Dretelju.

Odbrane optuženih nisu na statusnoj konferenciji izlagale planove izvođenja dokaza, a najavile su kako na početku suđenja neće iznositi uvodnu riječ, već nakon što optužba završi dokazni postupak, objavio je Justice Report - BIRN.

Sutra izjašnjenje o krivnji optuženih za Dretelj
Podignuta optužnica za zločine u Dretelju
Odbrane poručile Tužilaštvu: Navodi su paušalni
Uhapšene četiri osobe zbog zločina u Dretelju

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak