Suđenje za Dretelj: Seksualno zlostavljanje logoraša

Radiosarajevo.ba
Suđenje za Dretelj: Seksualno zlostavljanje logoraša


Na suđenju za zločine počinjene u vojnom zatvoru Dretelj kod Čapljine, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je tokom boravka u Dretelju bio tučen, maltretiran i seksualno zlostavljan.

Za zločine počinjene 1992. u logoru Dretelj, Tužilaštvo BiH tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić

Slavko Bogdanović je kazao da je u aprilu 1992. uhapšen u Mostaru, nakon čega je odveden u Dretelj, gdje je proveo oko šest mjeseci. Svjedok je rekao da je tokom zatočeništva stalno premlaćivan i zlostavljan.

“U Dretelju je bilo tuče, maltretiranja, pjevanja ustaških pjesama. Tukli su nas stražari, vojnici, civili, ko god je stigao. Zlostavljan sam i seksualno. Zatvorenici su tjerani da se skinu i jedan drugog oralno zadovoljavaju. Tjerali su nas i da se ljubimo”, prisjetio se svjedok, piše Justice Report - BIRN.

Nož

On je kazao da su zatvorenike u Dretelju maltretirali pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS). Prema optužnici, zatočeni civili držani su u nečovječnim uslovima, tjerani su na prisilni rad i mučeni, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo, dok su neki odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag.

U optužnici se navodi da je Zelenika nekadašnji oficir HOS-a, Herceg bivši komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bili stražari u Dretelju.


Logor Dretelj

Svjedok Bogdanović je kazao da je u Dretelju viđao Ivana Medića, koji ga je više puta vodio na radove, ali da ga nije udarao. “Jednom su došli HOS-ovci iz Mostara koji su nas udarali. Tada je Ivan Medić krenuo da mi nož zabode u jezik. Medić je tada probio jezik meni i još nekim ljudima. Više me nije zlostavljao.”

U Dretelju je, kako je naveo, bio i “neki Buljubašić”, za kojeg je saznao da je zapovjednik.

HOS-ovke
Nastavak suđenja zakazan je za 21. avgust, kada će odbrane optuženih unakrsno ispitati svjedoka

“Buljubašić je nekoliko puta maltretirao i tukao. I mene je nekoliko puta udario. (…) Nas su i žene iz HOS-a zlostavljale. One su tjerale zatvorenike na seks.”

Bogdanović je ispričao da su uslovi u Dretelju bili loši, te da zatvorenici nisu imali dovoljno vode i hrane. “Tjerali su me da pijem mokraću, da jedem kremu za cipele i cigarete. Morali smo i travu pasti. Zlostavljanje je bilo non-stop. Ovo nije ni deset posto od onoga što se dešavalo u Dretelju. Volio bih da ovo sve mogu zaboraviti”, rekao je svjedok, objavio je Justice Report - BIRN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak