'Sud odlučio o Srebrenici pod pritiskom stranaca'

Radiosarajevo.ba
'Sud odlučio o Srebrenici pod pritiskom stranaca'

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je današnja odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH da odbije žalbu Koalicije za Republiku Srpsku o regularnosti izbora u Srebrenici, "iskreirana u određenim krugovima međunarodne zajednice koja je htjela da to pitanje skine sa dnevnog reda".

"To više nije pravna nego politička odluka. Očigledno je pod  pritiskom jednog broja stranaca taj sud koji je i ranije odlučivao na ovaj način, odlučio i ovaj put", istakao je Dodik.

On je naveo da je bio dovoljan jedan primjer neregularne registracije za izbore da svaki sud koji drži do pravde i prava poništi takve  izbore.

"Međutim, ovde očigledno može da se kombinuje nepravo i držanje  predavanja nekih međunarodnih faktora o nekim potrebama, a u suštini se vrši uticaj na sud", naveo je predsjednik Republike Srpske.

Dodik  kaže  da je potpuno uvjeren da je to "iskreirano u određenim krugovima međunarodne zajednice koja je pošto-poto htjela da to skine sa dnevnog reda".

"Mi smo iznenađeni tako neprofesionalnim radom suda, ali šta da radimo u takvoj zemlji živimo koja je najbolji dokaz kakvi su joj sudovi", naglasio je Dodik.

'Sud BiH ne treba da postoji'

On je rekao da Sud BiH i nema ustavnu osnovu i ne treba da postoji, podsjećajući da su pod pritiskom stranaca doneseni i zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Taj sud i tužilaštvo rade po nalozima stranaca, a ne prema pravu i onome što je utvrđeno da je masovno vršeno prijavljivanje radi glasanja a ne prijavljivanje radi življenja u Srebrenici", rekao je Dodik.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu Koalicije za Republiku Srpsku i potvrdilo raniju odluku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o regularnosti izbora o Srebrenici. Odlukom Apelacionog odjeljenja Suda BiH ispunjeni su uslovi da CIK BiH na narednoj sjednici potvrdi rezultate izbora u Srebrenici, naveli su u CIK-u.

On je naveo da je očigledno i jasno da je to zloupotreba.  "Čak i ako je zakon dozvoljavao da se neko prijavi, vidljivo je da je to politička manipulacija i da su upravo zbog toga  ti izbori trebalo da budu poništeni", istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o eventualnim drugim pravnim mogućnostima za osporavanje ovakve odluke, Dodik je rekao da je borba za pravdu na nivou BiH iluzija kao i sama zemlja.

"To je nešto što apsolutno iritira i vrijeđa dostojanstvo svakog  čovjeka  kojem je do pravde i prava. Kad imate Ustavni sud koji donosi nelogične i antiustavne odluke onda je naravno sve ovde moguće", rekao je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak