Sud nema informacija o eventualnom bijegu Brane Džinića

Radiosarajevo.ba
Sud nema informacija o eventualnom bijegu Brane Džinića

Brano Džinić nije pobjegao u Srbiju tvrdi njegova odvjetnica Suzana Tomanović. Ona je ranije za Agenciju Anadolija (AA) izjavila da je Džinić dobio poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine i da će se sutra pojaviti pred Sudom BiH, gdje će se odlučivati o pritvoru za njega i još nekoliko osuđenih, pa puštenih osoba.

Sud Bosne i Hercegovine nema informaciju o tome da je Brano Džinić, kojeg je Sud BiH s još devetoricom osuđenih ratnih zločinaca pustio na slobodu nakon prošlomjesečne odluke Ustavnog suda BiH, pobjegao iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, potvrđeno je AA u Sudu BiH.

Podsjećamo, Džinić je zbog genocida u Srebrenici osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH naložio je prošle sedmice puštanje na slobodu desetorice osuđenih na dugogodišnje kazne zatvora zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti jer su im tokom suđenja prekršena prava po Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Osuđenima, uglavnom bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske i jednom bivšem pripadniku Hrvatskoga vijeća obrane,  obustavljeno je izvršenje kazne na koje su bili osuđeni od 14 do 33 godine zatvora nakon što je Ustavni sud BiH usvojio žalbe i utvrdio povredu prava optuženih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak